Hírek

2008.04.27. 14:53

Az SZDSZ elhagyja a hajót

A párt küldöttgyűlésén, ahogy az várható volt a küldöttek megszavazták a koalícióból való kilépést.

MTI/AS

A párt küldöttgyűlésén, ahogy az várható volt a küldöttek megszavazták a koalícióból való kilépést. A párt küldöttgyűlésén, ahogy az várható volt a küldöttek megszavazták a koalícióból való kilépést. 434 igen, 53 nem és 32 tartózkododás mellett az SZDSZ rendkívüli küldöttgyűlése megszavazta a koalícióból való kilépést.

Az SZDSZ a vasárnapi budaörsi küldöttgyűlésen párt alapszabályának módosításáról szavazott. A döntés értelmében a livberális párt április 30-ával kilép a koalícióból.

A pártelnök a küldöttgyűlést megelőző napon beszélt Gyurcsány Ferenccel és Lendvai Ildikó frakcióvezetővel, és meghívta a kormányfőt a párt hétfői frakcióülésére, egy héttel később pedig ő maga látogat el a szocialistákhoz, hogy tisztázzák, milyen kérdésekben támogathatják a kisebbségi kormányt.

Kóka János szerint új liberális koalícióra van szükség, az SZDSZ-en belül össze kell fogniuk a politikusoknak. Vállalja az elnökséget, de csak akkor, ha mellé állnak, ha határozott, hangos igent mondanak a változásra - jelentette be Fodor Gábor.
Kóka János szerint új liberális koalícióra van szükség, az SZDSZ-en belül össze kell fogniuk a politikusoknak. A pártelnök az SZDSZ vasárnapi rendkívüli küldöttgyűlésén azt mondta, koalíciós együttműködést szeretne kötni Fodor Gáborral.

Úgy fogalmazott: a következő választásokig az SZDSZ érdeke fontosabb, előrevalóbb kell, hogy legyen, mint bármilyen érdek, a kiszorítósdi felesleges, értelmetlen és romboló játék. Ellenzékben nincs helye megosztottságnak - jelentette ki.

Kóka János úgy látja, a pártnak 3-4 egyenlő esélyű elnökjelöltje van, akik nyílt versenyben mérkőznek majd meg, ami nem pártszakadást jelent, hanem a demokrácia elveinek érvényesülését.

Mint mondta, a kialakult helyzetben tele vannak aggodalommal és felelősségérzettel, és bár vannak a pártnak problémái, az SZDSZ politikája "sosem volt ilyen egységes". Ha egy párt ilyen éretten, felelősségteljesen, egységesen tud dönteni, akkor nincs rossz állapotban - vélekedett, megjegyezve, ebben az éles helyzetben derült ki, hogy az SZDSZ-nek "van morális tartása".

Kovács Kálmán nemmel szavazott

Kovács Kálmán, a környezetvédelmi tárca leköszönő államtitkára nem szavaz igennel a koalícióból való kilépésre. A szabad demokrata politikus a párt budaörsi rendkívüli küldöttgyűlésén, felszólalását követően, ezt azzal indokolta az MTI-nek, hogy a mostani szavazás már nem a koalícióról szól, hanem június 7-ről, a párt tisztújításáról.

Kovács Kálmán beszédében azt mondta: egy liberális pártban elfogadhatatlan, hogy a vezetés kényszerpályára viszi a tagságot, mert nem hagy nekik valódi választási lehetőséget. Mint mondta, ezt nem szabad ilyen komolytalanul kezelni.

Vállalja az elnökséget, de csak akkor, ha mellé állnak, ha határozott, hangos igent mondanak a változásra - jelentette be Fodor Gábor, a szabad demokraták vasárnapi küldöttgyűlésének delegátusai előtt Budaörsön.

A környezetvédelmi miniszter hozzátette, hogy olyan felhatalmazással vállalja az elnökséget, ami biztosítja, hogy erős, egyértelmű politikát tudnak képviselni.

Hozzátette, ő itt lesz azért, hogy kivezesse a pártot a kátyúból, amibe szorult. Mint mondta: van programja, ami az előttük álló két évben sikeressé teszi az SZDSZ-t, és van tapasztalata, amit a párt szolgálatára fog használni.

Fodor Gábor azt kérte az SZDSZ budaörsi rendkívüli küldöttgyűlésének résztvevőitől, hogy szavazzanak igennel a kilépésre, de csak akkor, ha eltökéltek abban, hogy az SZDSZ maga is változtat, és akkor, ha eltökéltek abban, hogy nemcsak a vasárnapi, hanem a következő küldöttgyűlés is a változásról szól majd; hangsúlyozta, az országnak stabil, tevékeny kormányra van szüksége.

A környezetvédelmi miniszter arról beszélt, hogy az országnak megvalósítható, a fejlődést szolgáló programra van szüksége, nem pedig fejetlenségre.

Hozzátette: az országnak stabil, tevékeny kormányra van szüksége, nem pedig bizonytalan, "gúzsba kötött kisebbségi kormányzásra". Hangsúlyozta, plurális demokráciára, nem pedig a Fidesz kétharmados többségére van szükség. Ezt úgy összegezte, hogy az országnak eredményes koalíciós kormány kell.

Az ellenzék szerint Gyurcsánynak bizalmi szavazást kellene kérnie

A KDNP szóvivője szerint egyelőre nem tudni, mit is jelent pontosan az, hogy az SZDSZ kilép a kormánykoalícióból, a válasz csak a következő hetekben derül ki. Most csak annyi látszik, hogy a liberális miniszterek, államtitkárok távoznak a kormányból, de más fontos pozíciókban egyelőre maradnak a szabad demokraták delegáltjai. Az SZDSZ koalícióból való kilépése az ország állapotán csak akkor tudna változtatni, ha a liberálisoknak ez a döntése közelebb vinne az előrehozott választásokhoz - mondta a Független Hírügynökségnek Halász Zsuzsa, a KDNP szóvivője.

A Fidesz szóvivője szerint a társadalmi támogatottsága után immár parlamenti többségét is végérvényesen elveszítette a Gyurcsány-kormány. A Fidesz részéről Navracsics Tibor frakcióvezető hétfőn az Országgyűlésben napirend előtti felszólalásban értékeli a kisebbségi kormányzás folytán kialakult politikai válsághelyzetet - írja vasárnapi közleményében Szijjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője.

Dávid Ibolya szerint a miniszterelnöknek azért kellene bizalmi szavazást kérni a személyéről, mert csak így derülhet ki, van-e esély arra, hogy az ország számára értelmes módon lehessen kormányozni a következő két évben. Az országnak nincs ideje arra, hogy újabb két évet adjon a kényszeres pótcselekvések politikájának, amelyben a szocialisták már az érdemi munka látszatára sem ügyelnek.

MSZP: Vállaljuk a kormányzást!

Nyakó István szerint az SZDSZ ma is az MSZP partnere és minden bizonnyal az lesz a jövőben is, ezt nem befolyásolja, hogy a két párt kormányon belül vagy kívül működik együtt. Az MSZP szóvivője erről azt követően nyilatkozott az MTI-nek, hogy a szabad demokraták rendkívüli küldöttgyűlése a koalícióból való kilépésről döntött vasárnap.

Az MSZP vállalja az önálló szocialista kormányzás felelősségét és biztosítja az ország kormányozhatóságát - hangsúlyozta Nyakó István, hozzátéve, az önálló kormányzással nemcsak az MSZP felelőssége, hanem a lehetősége is nagyobb, hogy nyugodtabb programmal folytassa a kormányzást.

Kovács Kálmán beszédében azt mondta: egy liberális pártban elfogadhatatlan, hogy a vezetés kényszerpályára viszi a tagságot, mert nem hagy nekik valódi választási lehetőséget. Mint mondta, ezt nem szabad ilyen komolytalanul kezelni. Az ellenzék szerint Gyurcsánynak bizalmi szavazást kellene kérnie A KDNP szóvivője szerint egyelőre nem tudni, mit is jelent pontosan az, hogy az SZDSZ kilép a kormánykoalícióból, a válasz csak a következő hetekben derül ki. Most csak annyi látszik, hogy a liberális miniszterek, államtitkárok távoznak a kormányból, de más fontos pozíciókban egyelőre maradnak a szabad demokraták delegáltjai. Az SZDSZ koalícióból való kilépése az ország állapotán csak akkor tudna változtatni, ha a liberálisoknak ez a döntése közelebb vinne az előrehozott választásokhoz - mondta a Független Hírügynökségnek Halász Zsuzsa, a KDNP szóvivője.

A Fidesz szóvivője szerint a társadalmi támogatottsága után immár parlamenti többségét is végérvényesen elveszítette a Gyurcsány-kormány. A Fidesz részéről Navracsics Tibor frakcióvezető hétfőn az Országgyűlésben napirend előtti felszólalásban értékeli a kisebbségi kormányzás folytán kialakult politikai válsághelyzetet - írja vasárnapi közleményében Szijjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője.

Dávid Ibolya szerint a miniszterelnöknek azért kellene bizalmi szavazást kérni a személyéről, mert csak így derülhet ki, van-e esély arra, hogy az ország számára értelmes módon lehessen kormányozni a következő két évben. Az országnak nincs ideje arra, hogy újabb két évet adjon a kényszeres pótcselekvések politikájának, amelyben a szocialisták már az érdemi munka látszatára sem ügyelnek. MSZP: Vállaljuk a kormányzást! Nyakó István szerint az SZDSZ ma is az MSZP partnere és minden bizonnyal az lesz a jövőben is, ezt nem befolyásolja, hogy a két párt kormányon belül vagy kívül működik együtt. Az MSZP szóvivője erről azt követően nyilatkozott az MTI-nek, hogy a szabad demokraták rendkívüli küldöttgyűlése a koalícióból való kilépésről döntött vasárnap.

Az MSZP vállalja az önálló szocialista kormányzás felelősségét és biztosítja az ország kormányozhatóságát - hangsúlyozta Nyakó István, hozzátéve, az önálló kormányzással nemcsak az MSZP felelőssége, hanem a lehetősége is nagyobb, hogy nyugodtabb programmal folytassa a kormányzást. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!