Hírek

2008.04.25. 13:08

Csalók ellen emeltek vádat Szegeden

Csaknem 142 millió forintot szedtek be lakást vásárolni szándékozóktól azok a csalók, akik ellen a Szegedi Nyomozó Ügyészség befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt vádat emelt a Csongrád Megyei Bíróságon - jelentette be pénteken a nyomozás vezetője.

BAMA

Ifj. Pigniczki József ügyész elmondta: egy hódmezővásárhelyi férfi és szegedi társa megegyeztek abban, hogy végrehajtás alatt lévő, árverésre kitűzött ingatlanokat igyekeznek eladni. Az ingatlanok közvetítése során aztán hivatkoztak arra is, hogy  végrehajtó ismerőseik, az ügyfelek által kiszemelt ingatlant "csúszópénz" fejében csak az azt átadó ügyfeleknek szerzik meg. Az ötletgazdák azonban végrehajtókkal nem álltak kapcsolatban, az ügyfelek semmilyen ingatlanhoz nem jutottak.

A házak és lakások megszerzése érdekében az ügyfelektől  különböző összegeket vettek át az elkövetők, ingatlanonként 300 ezer forinttól, 2 millió forintig. A leendő vevők tehát tisztában voltak a vesztegetéssel. Ezért, annak ellenére, hogy nem kaptak ingatlant, és az általuk befizetett összeget sem szerezték vissza, a nyomozó ügyészség őket is gyanúsítottként vonta felelősségre és vádat emelt ellenük. A négyfős központi társaság az eladásra kínált ingatlanokat különböző hirdetőújságokból, illetve úgynevezett banki listákból összeállított saját listákon árulta. Pontos cím, helyrajzi szám és egyéb egyértelmű azonosító azonban nem volt rajtuk. Emellett nem volt lehetőség az ingatlanok megtekintésére sem. A lakások és házak  egy részét több ügyfélnek is kiközvetítették.

Az álárusítások 2004 végétől 2006 végéig tartottak, amikor a  négyesből ketten bejelentést tettek a helyi APEH-kirendeltségen,  mert úgy gondolták, hogy így ők elkerülhetik a felelősségre vonást.  A nyomozás másfél évet vett igénybe. Az eljárás során 69 embert  hallgattak ki gyanúsítottként és 79-et tanúként. A nyomozás lezárása  után 66 személlyel szemben emeltek vádat. Közülük 43 vádlottal szemben 252 rendbeli, 23-al szemben 47 rendbeli bűncselekmény miatt. A kicsalt 142 millió 650 ezer forintból egyébként az ügyfelek  kérésére és felszólítására 39 millió 750 ezer forintot térítettek meg. A többi pénz hollétéről egyelőre nem tud a hatóság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!