Hírek

2008.04.30. 15:38

Hétfőtől több mint 125 ezer diák érettségizik

A kormány jelentést hallgatott meg az idei érettségi vizsgákról, hétfőn ugyanis a magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsgával megkezdődik a tavaszi érettségi vizsgaidőszak - közölte a kormányszóvivő a szerdai tájékoztatón.

BAMA

Daróczi Dávid tájékoztatása szerint május 5-e és június 27-e között közel 1200 helyszínen, több mint 125 ezer diák tehet érettségi vizsgát, ami nagyjából nyolcszázzal több, mint tavaly. Emlékeztetett arra, hogy az idei a nyolcadik olyan vizsgaidőszak, amely a kétszintű érettségi vizsga szabályai szerint zajlik, vagyis a diákok emelt- és középszintű vizsga keretében adhatnak számot tudásukról.

Tájékoztatása szerint idén csaknem 96 tantárgyból 28 ezer emelt szintű, 182 tantárgyból pedig mintegy 428 ezer középszintű vizsgát tesznek a diákok. Daróczi Dávid közölte: a tapasztalatok azt igazolják, hogy az oktatási reform egyik első lépéseként bevezetett kétszintű vizsgarend sikeres, mert kiszámíthatóbbá, igazságosabbá és korszerűbbé tette az érettségi vizsgáztatás rendszerét.  Kiszámíthatóbb a rendszer, mert világosak és egyértelműek a tantárgyi követelmények, és igazságosabb, mert az érettségiző diákok tudása egységes követelményrendszer alapján mérettetik meg - hangoztatta.

Mint mondta, a diákoknak nagy könnyebbséget jelent, hogy nem kell kétszer vizsgázniuk, hiszen a 2005-ben bevezetett új érettségi rendszer kiváltja az egyetemi és a főiskolai felvételi vizsgát. A kormányszóvivő kitért arra, a 2008-as érettségi vizsgák zavartalan lebonyolítását is felügyeli az a bizottság, amely erre a  célra még 2007 januárjában jött létre.

Hiller: ne zavarják az érettségizőket!

Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerdai budapesti sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta: egy esetleges BKV-sztrájk demokratikus alapjog, mégis azt kéri, az érettségit, a vizsgázókat ne zavarják ezzel. Fontos, hogy az érettségi nyugalomban, rendben menjen az iskolákban. Az oktatási tárca mindent megtett, hogy a vizsgák szakmailag és logisztikai szempontból is rendben legyenek - fogalmazott Hiller István.

Kitért arra, hogy az érettségi önmagában stresszhelyzet, amikor a "fél ország izgul, hogy jól sikerüljön". Segítsék elő, hogy a magyar fiatalok rendben, legjobb tudásuknak megfelelően vizsgázhassanak. Nem hiszem, hogy 18-19 éves fiatalok kárára bárki számára előny politikai pozíciókat szerezni - válaszolta a tárcavezető arra a felvetésre, hogy egy sztrájk az érettségik idején esetleg eszköz lehet a kormánnyal szemben.

Hiller: ne zavarják az érettségizőket! Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerdai budapesti sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta: egy esetleges BKV-sztrájk demokratikus alapjog, mégis azt kéri, az érettségit, a vizsgázókat ne zavarják ezzel. Fontos, hogy az érettségi nyugalomban, rendben menjen az iskolákban. Az oktatási tárca mindent megtett, hogy a vizsgák szakmailag és logisztikai szempontból is rendben legyenek - fogalmazott Hiller István.

Kitért arra, hogy az érettségi önmagában stresszhelyzet, amikor a "fél ország izgul, hogy jól sikerüljön". Segítsék elő, hogy a magyar fiatalok rendben, legjobb tudásuknak megfelelően vizsgázhassanak. Nem hiszem, hogy 18-19 éves fiatalok kárára bárki számára előny politikai pozíciókat szerezni - válaszolta a tárcavezető arra a felvetésre, hogy egy sztrájk az érettségik idején esetleg eszköz lehet a kormánnyal szemben. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!