Hírek

2008.04.11. 09:32

Nem rövidítik le az olimpiai láng útját

Nem rövidítik le az olimpiai láng útját – szögezte le csütörtökön a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke. Ilyen forgatókönyv nincs napirenden – jelentette ki Jacques Rogge Pekingben tartott sajtóértekezletén.

BAMA

Azért tartotta szükségesnek külön nyilatkozatban rögzíteni ezt, mert a NOB néhány tagja felvetette a korábbi napokban annak lehetőségét, hogy a párizsi fiaskó miatt le- rövidítik az olimpiai láng útvonalát. Rogge felszólította csütörtökön a kínai hatóságokat, hogy maradéktalanul tartsák be azt az ígéretüket, amelyet az olimpiai játékok rendezési jogának elnyerésére beadott pályázatukban tettek. A NOB elnöke egyébiránt úgy vélekedett, hogy Peking lényegében megtartotta. ezt az ígéretét. Példaként említette a külföldi sajtó kínai tevé- kenységét szabályozó, viszonylag liberális 2007-es törvényt. Hozzá- tette azonban: tisztában van vele, hogy jelenleg nem alkalmazzák ezt a törvényt, s hogy a Tibeti Autonóm Terület, valamint három kínai tartomány le van zárva a külföldi média képviselői előtt.

Mint mondta, a NOB szóvá is tette ezt a körülményt kínai illetékesek előtt, s a kínai kormány megígérte, hogy .a lehető leghamarabb orvosolja a problémát.. Felhívására reagálva a kínai külügyminisztérium fel- szólította a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, hogy ne politizálja át az olimpiai játékokat. Csiang Jü külügyi szóvivő hivatkozott csütörtöki sajtóértekezletén az olimpiai chartára, amely előírja, hogy nem szabad semmiféle politikai cél szolgálatába állítani az olimpiai játékokat. Noha a NOB nem tervez rövidítést, Indonézia  tekintettel a láng útjának korábbi útszakaszain tapasztalt Kína-ellenes tiltakozó akciókra . biztonsági meg- fontolásokból jelentősen le fogja rövidíteni saját területén az olimpiai láng útját.

A kínai tömegtájékoztató eszközök magasztalták Csin Csing kínai paralimpikont, aki kerekes székében vitte és megvédte Párizsban az olimpiai fáklyát egy harcias Tibet-barát tüntetővel szemben, amikor az ki akarta ragadni kezéből a fáklyát. A kínai központi televízió interjút készített a 27 éves sanghaji sportolónővel, és nagy terjedelemben foglalkozott vele az írott sajtó is. Csin azt mondta egy nyilatkozatában, hogy .élete árán is kész volt megvédeni az olimpiai fáklyát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!