Hírek

2008.05.26. 15:51

A Tibetről szóló javaslat nem került napirendre

Az Országgyűlés 180 igen, 180 nem és egy tartózkodás mellett utasította el hétfőn a parlamentben a Fidesz kezdeményezését a Tibetről szóló határozati javaslat újbóli napirendre vételére

mti

Az Országgyűlés 180 igen, 180 nem és egy tartózkodás mellett utasította el hétfőn a parlamentben a Fidesz kezdeményezését a Tibetről szóló határozati javaslat újbóli napirendre vételére. Így nem folytatódik az indítvány parlamenti tárgyalása a részletes vitával. A szavazáson a Fidesz, a KDNP, az MDF és az SZDSZ képviselői szavaztak igennel, a szocialisták és Gyenesei István (független) nemmel. Tóth András független képviselő tartózkodott. A voksolástól 11 MSZP-s, 8 fideszes, 2 KDNP-s, illetve 1-1 MDF-es, SZDSZ-es és független képviselő maradt távol.

A sok vitát kiváltó javaslatot az MSZP ellenében vette napirendre múlt hétfőn a többi parlamenti párt. Az indítvány általános vitáját már lefolytatta a Ház, a részletes vitára így egyelőre nem kerül sor. Szili Katalin házelnök a héten utazik Kínába, a javaslat diplomáciai feszültségeket okozhatott volna.  Korábban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is azt kérte a pártoktól, hogy ne folytassák a vitát a Kínát elítélő határozatról. Az Országgyűlés szintén elutasította, hogy a KDNP javaslatára a Ház levegye napirendjéről a médiakuratóriumok kiegészítéséről szóló szavazásokat.

Szili Katalin tájékoztatása szerint a Fidesz név szerinti szavazást kért az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény felülvizsgálatáról szóló javaslatról. Az Országgyűlés 182 igen, 180 nem mellett - a Fidesz javaslatára - tárgysorozatba vette a demokratikus Kubáért elnevezésű politikai nyilatkozatot, amelyet Dávid Ibolya (MDF), Deutsch-Für Tamás (Fidesz), Semjén Zsolt (KDNP), Gyurcsány Ferenc (MSZP) és Kóka János (SZDSZ) terjesztett be. Délelőtt a külügyi bizottság még elutasította a tárgysorozatba vételt.

Szili Katalin bejelentette azt is, hogy az Országos Választási Bizottság elnöke arról tájékoztatta: érvényes az Albert-házaspár népszavazási kezdeményezése a több-biztosítós egészségügyi modell elutasításáról. Hangsúlyozta: az Országgyűlésnek 15 napon belül döntenie kell a kérdésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!