Hírek

2008.05.30. 16:13

Orbán átmeneti gazdálkodást tervez

Sajtóértesülések szerint Orbán Viktor megszorító időszakot tervez, amelyet szakértő miniszterekkel vezényelne le

mti

A Hírszerző szerint Orbán Viktor kedden a "Megállapodást a jövőnkért" kiáltványt aláíró gazdasági szervezetek képviselői előtt többek között arról beszélt, hogy az általa "átmeneti gazdálkodásnak" nevezett megszorító időszakot szakértő miniszterekkel vezényelné le és csak utána "jönnének a politikusok".

Az internetes lap információi szerint a Fidesz elnöke elmondta: ha kormányra kerülnek, hat-nyolc hónapig semmilyen konkrét nagy lépést nem terveznek, folyamatosan egyeztetni fognak, csak ezek befejeztével hirdetnek programot. A lap információ szerint Orbán Viktor az üzleti élet  szereplőinek azt mondta, másfél-két évig "átmeneti gazdálkodásra" lesz szükség, és csak ezután láthatnak neki eredeti elképzeléseik megvalósításához. Az átmeneti időszakban szakértői kormány irányítaná az országot Orbán Viktor tervei szerint, ezután a miniszterek visszatérnének a gazdasági életbe, és jönnének a politikusok.

Orbán Viktor kedden a megbeszélés után az MTI kérdésére azt  mondta, a Fidesz elutasítja a megszorítás politikáját és a növekedés  politikáját állítja középpontba. A Hírszerző szerint a résztvevők egyike történelmi kiegyezést sürgetett a kormány és az ellenzék között az ország érdekében, olyan megegyezést, amelyet más nemzetek már megkötöttek, de Orbán Viktor ezt a bizalom hiányával hárította el, és az előrehozott választások mellett érvelt. Arra a felvetésre, hogy megegyezés híján mi történik például az uniós pénzekkel, ha mégis marad a kormány, a Fidesz  elnöke azt válaszolta: a haza nem lehet ellenzékben, ezért ők folyamatosan a kisebbségi kormányzás problémáit sulykolják majd, így fokozva a bizonytalanságot.

A lap szerint Járai Zsigmond volt jegybankelnök a konzultáción arról beszélt, hogy az állami újraelosztás mértékét a GDP 40 százalékában határoznák meg, az adóelvonás mértéke pedig 30 százalékra csökkenne. A "Megállapodást a jövőnként" kiáltványt aláíró 22 szervezet - köztük az Amerikai Kereskedelmi Kamara, a Befektetői Tanács, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az Agrárkamara - képviselői  kedden konzultáltak Orbán Viktorral, aki Matolcsy György volt fideszes gazdasági miniszterrel, Varga Mihállyal, a Fidesz gazdasági kabinetvezetőjével együtt vett részt a zártkörű tanácskozáson.

A megbeszélés után Orbán Viktor újságíróknak azt mondta, a Fidesz új egyezséget ajánl az üzleti élet szereplőinek, amelynek eredményeképpen tíz év alatt egymillió új legális munkahely jöhet létre. Orbán Viktor arról is beszélt, jó esély van arra, hogy a választásokat követően komoly megállapodások jöjjenek létre a parlament, a politika és az üzleti élet képviselői között. Kérdésre válaszolva kijelentette: a gazdasági növekedés  megindulásához az kell, hogy a jelenlegi kormány távozzon, "minél  hamarabb, annál jobb". Hangsúlyozta: Magyarországon a sikeres  kormányzáshoz szükséges közbizalom megszűnt, a bizalom újraépítésének egyetlen módja pedig az előrehozott választás.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője pénteken az MTI-nek a Hírszerző írása kapcsán azt mondta, a cikkben leírtak egy része benne van a Fidesz Erős Magyarország programjában, illetve szerepelt korábbi fideszes nyilatkozatokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!