Hírek

2008.06.08. 18:45

Ellentmondás Gyurcsány és Szilvásy György vallomásában

Ellentmondás fedezhető fel Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szilvásy György titkosszolgálatokat felügyelő miniszternek a Zuschlag-ügyben tett vallomásában.

Farkas K.

Ellentmondás fedezhető fel Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szilvásy György titkosszolgálatokat felügyelő miniszternek a Zuschlag-ügyben tett vallomásában. A 2007 szeptember végén, néhány nap különbséggel tett, de csak szombaton nyilvánosságra hozott két meghallgatáson a két politikus ellentétesen nyilatkozott arról, a vizsgált időszakban,2002–2004 között tartottak-e a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumban heti rendszerességgel megbeszéléseket elbírálás előtt álló pályázatokról. „A sport területén, a fejlesztési pályázatokban igen, azokon én is részt vettem” – áll a miniszterelnök vallomásában. Szilvásy ezzel szemben azt állította, hogy ilyen megbeszélések nem voltak.

Szilvásy akkor mondott le államtitkári posztjáról, amikor Gyurcsány Ferenc lett a minisztérium vezetője 2003-ban. Elméletileg lehetséges, hogy a „hétindító” értekezleteket ezután vezették be, de ebben az esetben nehezen értelmezhető a miniszterelnök akkori tanácsadója, Szigetvári Viktor kijelentése, miszerint Gyurcsány „hamar szembesült a szocialisták ifjúságpolitikai világával.”
Gyurcsány Ferenc elismerte, hogy minisztersége alatt a beadványok elbírálásában közvetetten Zuschlag János is részt vett, aki akkor már a Fiatal Baloldal, Ifjú Szocialisták (FIBISZ) elnökhelyetteseként pályázatokat is benyújtatott a szervezet nevében. A miniszterelenök a vallomásban azt is kijelentette, hogy a sikkasztással gyanúsított Zuschlag János rendszeresen részt vett a „hétindító” értekezleteken, együtt Arató Gergellyel és Ujhelyi Istvánnal.
Vallomása szerint a miniszterelnök mindössze egyszer találkozott Zuschlaggal a büntetőeljárás elindítása után. Akkor azt tanácsolta a politikusnak: „ne szaladgáljon fűhöz-fához” ügyével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!