Hírek

2008.08.23. 08:11

Kérdőjelek a madridi katasztrófa körül

A madridi nemzetközi repülőtér megfigyelő kameráinak a felvételéből kiderült, hogy a szerdán szerencsétlenül járt MD-82-es gép egyik hajtóműve sem gyulladt ki, amint azt néhány szemtanú az állította.

Forrás: MTI

A madridi nemzetközi repülőtér megfigyelő kameráinak a felvételéből kiderült, hogy a szerdán szerencsétlenül járt MD-82-es gép egyik hajtóműve sem gyulladt ki, amint azt néhány szemtanú az állította. A felvételt még nem hozták nyilvánosságra. A Kanári-szigetekre induló gépen tartózkodó 172 ember közül csak 19 élte túl a katasztrófát. A nagyon súlyos sérültek közül péntekre egynek javult az állapota. Egy videofelvételen az látszik, hogy a gép pilótája a kifutópálya egész hosszát igénybe vette a felemelkedéshez, de nem sikerült elérnie a normális esetekben szokásos magasságot. Ez megerősítette egy éppen leszálló járat pilótája, aki azt mondta, hogy a gépnek nem volt elég ereje. "Még gurult, amikor már elfogyott alóla a pálya" - mondta.

A gép mégis felkapaszkodott 50-60 méter magasra, de onnan visszazuhant, és csak a becsapódás után pár másodperccel robbant fel. A roncsdarabok 200 méter sugarú körben szóródtak szét. Begyűjtésük és aprólékos átvizsgálásuk elkerülhetetlen feladat. A megtalált adatrögzítők közül az egyik megsérült, az, amelyiken a műszaki adatok vannak. A "fekete dobozok" kielemzése még nem történt meg. A vizsgálatok hosszú ideig eltarthatnak, mivel a balesetnek nincs jól körülhatárolható fő oka.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!