Hírek

2008.09.02. 12:00

Rendkívüli állapot Bangkokban

Rendkívüli állapotot léptetett életbe a thaiföldi kormány az ország fővárosában kedden, néhány órával azután, hogy összecsaptak egymással kormánypárti és ellenzéki tüntetők.

mti

A televíziókban és a rádiókban felolvasott rendelet értelmében az ötfősnél nagyobb nyilvános gyűléseket feloszlatják. A katonaságot felhatalmazták rendfenntartó feladatok ellátására, és korlátozható a helyzetről szóló, „pánikkeltő vagy erőszakra felbujtó” hírek közzététele.

Helyi idő szerint hajnalban, az ellenzéki tüntetők által múlt kedden megszállt kormánypalota közelében botokkal, csúzlikkal és más rögtönzött fegyverekkel felszerelkezett kormánypárti és ellenzéki tüntetők estek egymásnak. Legkevesebb egy esetben lövés is dördült. Az összetűzésben egy ember meghalt, minimum 35 megsérült.

A rendkívüli állapot kihirdetését követően a kormány épülete körül több száz rendőr és katona sorakozott fel.

A kormányellenes tüntetők vezetője közölte, hogy nem hajlandók távozni, és arra buzdított, hogy minél többen csatlakozzanak a kormány távozását követelő megmozdulásukhoz.

A tüntetők szellemi bázisa

Az ellenzéki tüntetést a jobboldali üzletemberekből, egyetemi tanárokból és monarchistákból szerveződött Népi Szövetség

a Demokráciáért (PAD) nevű párt vezeti. A PAD azért követeli Szamak Szundaravedzs miniszterelnök távozását, mert azt tartják róla, hogy a 2006-ban megbuktatott Thakszin Sinavatra volt kormányfő bábja. Akadályozza a Sinavatra ellen korrupciós vádakkal folyó vizsgálatot, és a saját érdeke szerint akarja megváltoztatni az alkotmányt.

a Demokráciáért (PAD) nevű párt vezeti. A PAD azért követeli Szamak Szundaravedzs miniszterelnök távozását, mert azt tartják róla, hogy a 2006-ban megbuktatott Thakszin Sinavatra volt kormányfő bábja. Akadályozza a Sinavatra ellen korrupciós vádakkal folyó vizsgálatot, és a saját érdeke szerint akarja megváltoztatni az alkotmányt. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!