Hírek

2008.12.29. 16:21

Buborékmámorban úszó ünnepek

Legkésőbb holnap előkerülnek a pezsgőspoharak a családi vitrinekből. Hogy mivel töltjük meg őket, nem mindegy, óriási lehet ugyanis a különbség egy átlagos habzóbor és egy igazi pezsgő közt.

Hampl Márta

Évről-évre az átlagos nyolcszorosára nő a pezsgő- és habzóbor-fogyasztás decemberben – derül ki a Nilesen piackutató társaság legfrissebb elemzéséből. A fogyasztás hirtelen és nagy mértékű megugrása nem meglepő, a pezsgőfogyasztás Magyarországon ugyanis kimondottan szezonális jellegű, így  elsősorban karácsonykor és szilveszterkor csörrennek a habzó nedűvel teli poharak.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Évről-évre az átlagos nyolcszorosára nő a pezsgő- és habzóbor-fogyasztás decemberben
[/caption]

Pezsgő vagy habzóbor

Kereskedői tapasztalat, hogy az év végi koccintáshoz az olcsóbb italokat vásároljuk. Pedig ha valaki jó pezsgőt szeretne fogyasztani, érdemes elkerülnie a flaskánként mindössze pár száz forintért kínált italokat. A palackokban ugyanis sokszor csupán szénsavval dúsított szőlőnedű, vagyis habzóbor lapul.

„A silány minőség egyik árulkodó jele lehet, ha nem tüntetik fel az üvegen a gyártási technológiát” – hívja fel a figyelmet Garamvári Vencel, a 2006-os év legjobb borásza cím viselője. A szakértő elmondása szerint a boltok polcain leginkább két pezsgőgyártási módszerrel találkozhat a vásárló.

Az úgynevezett klasszikus technológia azt jelenti, hogy legalább kilenc hónapig érlelik a palackban a nemes szomjoltót. Ezután egy mesterséges tartályba öntik át a pezsgő-kezdeményt, ahol hozzáadják a cukrot. Az édesítés után pedig már azokba a palackokba töltik a nedűt, amelyeket később a vásárlók emelnek le a polcokról.

Ezzel szemben a tradicionális gyártási módszerrel – a champagne-i technológiával – nem „vándoroltatják” a pezsgőt, hiszen ugyanabban az üvegben érlelődnek össze az ízek, és édesül meg a bódító nedű, mint amelyikből a poharakba töltjük. Ráadásul ennél a fajta gyártási módszernél legalább két évig kell állnia a bódító nedűnek a palackban.

Az ördög a tálalásban rejlik

Édességi fokozatok a pezsgők világában

Pezsgőfajták Cukortartalom

Brut natur 0 gramm/liter

Extra brut 0-6 gramm/liter

Brut 6-12 gramm/liter

Extra dry 12-22 gramm/liter

Dry-Sec 15-35 gramm/liter

Demi-Sec 35-50 gramm/liter

Sweet 50 grammnál több/liter

Forrás: Europress-gyűjtés

Csupán félsiker azonban a sikeres pezsgőválasztás, hiszen sok múlhat a megfelelő tálaláson is. A pezsgő ugyanis hidegen, hat-nyolc Celsius fokosan jó, ám semmiképp nem szabad mélyhűtőbe dobni az italt a cél érdekében. Ha túl sokáig hagyjuk ugyanis a fagyasztóban, akkor buborékos innivaló helyett csupán egy jégtömböt láthatunk viszont, amely kiolvadás után még véletlenül sem lesz pezsgő ízű. Célszerűbb inkább egy jéggel teli vödörben megfelelő hőmérsékletűre hűteni a palackot, mert így legalább egy kalap alatt letudhatjuk a felbontás utáni hűtést, illetve tárolást.

A pezsgők világában ugyancsak kényes kérdés, hogy hogyan maradjon sokáig buborékos a habzó ital. A parafa-, vagy műanyag dugó eltávolítása után ugyanis könnyen elillan a szénsav. A kiskanalas módszer azonban mit sem ér ilyen esetekben, Garamvári Vencel szerint érdemesebb inkább szénsavzáró dugóval megőrizni az ital frissességét.

Az ízélmények mértékén az is sokat lendíthet, ha a megfelelő időben bontunk pezsgőt. Nagyobb étkezések előtt például tökéletes aperitif lehet a habzó nedű, hiszen szénsavasságának köszönhetően étvágygerjesztő hatású. Desszert, illetve sütemények mellé fogyasztva pedig az édes, és enyhén kesernyés ízek tökéletesen kihangsúlyozzák egymást.

Idén drágább a koccintás

Drágul a pezsgő: míg egy liter minőségi fehér ital tavaly átlagosan 882 forintba került, addig az idén átlagosan 960 forintos nedűvel önthettük tele a poharainkat – állítja a Nielsen. A kiskereskedelem 11 milliárd forintot meghaladó forgalmat bonyolított le 2007 decembere és 2008 novembere között, ez négy százalékkal több, mint az előző év hasonló időszakában.

Brut natur 0 gramm/liter

Extra brut 0-6 gramm/liter

Brut 6-12 gramm/liter

Extra dry 12-22 gramm/liter

Dry-Sec 15-35 gramm/liter

Demi-Sec 35-50 gramm/liter

Sweet 50 grammnál több/liter

Forrás: Europress-gyűjtés Évről-évre az átlagos nyolcszorosára nő a pezsgő- és habzóbor-fogyasztás decemberben Évről-évre az átlagos nyolcszorosára nő a pezsgő- és habzóbor-fogyasztás decemberben -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!