Hírek

2008.12.26. 12:20

Fellebbeztek a kizárt pártok

Valamennyi érintett nevében érkezett fellebbezés a ferencvárosi választási bizottság első fokú döntése ellen, amely az MDF, a MIÉP és a Magyar Szociális Zöld Párt (MSZZP) párt jelöltjét kizárta a január 11-i időközi országgyűlésiképviselő-választáson indulók közül.

mti

A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) honlapja szerint a szombaton tárgyalják az MDF-es Dézsi Mihály fellebbezését. Horváth Péter, a ferencvárosi választási iroda helyettes vezetője az MTI-nek pénteken elmondta, hogy csütörtökig további három fellebbezés érkezett a helyi választási bizottsághoz, s ezeket a beadványokat is továbbították a FVB-nek, amely várhatóan szintén napirendre tűzi azokat.

Az MDF jelöltjének fellebbezésén kívül jogorvoslattal élt a Magyar Szociális Zöld Párt (MSZZP) elnöke, továbbá két magánszemély is, egyikük a Magyar Igazság és Élet Pártját (MIÉP) érintő döntést sérelmezve. A Fővárosi Választási Bizottság határozata ugyancsak megfellebbezhető, erre három naptári nap áll rendelkezésre. A végső szót az ügyben a Fővárosi Bíróság mondja ki.
 
A helyi választási bizottságba delegált tagok közül a Jobbik képviselője a múlt szombaton hívta fel a sajtó figyelmét arra, hogy az MDF ajánlószelvényeinek jelentős része - szerinte - fénymásolt hamisítvány. Emiatt azt javasolta a választási bizottságnak, hogy tegyen feljelentés, illetve tagadja meg az MDF-jelölt nyilvántartásba vételét. A választási bizottság azt kérte az ajánlószelvények gyártásával megbízott Állami Nyomdától, hogy az MDF, a MIÉP és a Magyar Szociális Zöld Párt (MSZZP) által leadott szelvények eredetiségét vizsgálja meg. A nyomda szakértőinek vizsgálata megállapította, hogy a három párt által leadott összes ajánlószelvény 73 százaléka bizonyult hamisnak. A választókerületi bizottság - amely feljelentést tett az ügyészségen - első fokon kizárta az indulók közül az MDF, az MSZZP és a MIÉP jelöltjét.
 
A január 11-i választáson indulók sorában korábban a Humanista Párt (HP), az SZDSZ, az MSZP, a Jobbik, a Magyar Kommunista Munkáspárt (MKM) és a Fidesz-KDNP jelöltjét vette nyilvántartásba a helyi választási bizottság.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!