Hírek

2008.12.20. 12:29

Fidesz: az egészségügyben dolgozók tartják fenn az ágazatot

A Fidesz szerint a „brutálisan alacsony” finanszírozás és a humánerőforrás-problémák okozzák jövőre a legnagyobb gondot az egészségügyben, így csak remélni lehet, hogy az ágazatban dolgozók áldozatos munkájukkal 2009-ben is a működőképesség határán tartják majd az egészségügyet - mondta Pesti Imre, az ellenzéki párt szakpolitikusa szombati sajtótájékoztatóján.

mti

Az MSZP szerint a Fidesz riogat, és valótlan dolgokat állít. A politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy évek óta jelentős forrásokat, több mint 250 milliárd forintot vontak ki az egészségügyből, 16 ezer kórházi ágyat szüntettek meg, több mint  2 ezer orvos vándorolt el az országból, és 6 ezer egészségügyi dolgozó  hagyta el a pályát. Jövőre még kevesebb pénzt kap az egészségügy, reálértéken 150 milliárd forintot vonnak el, ami újabb kórházbezárásokhoz vezet - tette hozzá. Szerinte ez nem is titkolt szándéka a kormánynak, hiszen az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP) új jogosítványként lehetősége lesz arra, hogy elemezze a kórházak forgalmát, és ahol úgy látja, hogy nem használják ki a kapacitásokat, ott kezdeményezheti az osztályok szűkítését, bezárását. Vagyis Pesti Imre szerint a kormány gazdasági eszközökkel fogja bezárni azokat a kisebb kórházakat, amelyek nélkülözhetetlenek lennének a betegellátásban.

A fideszes politikus ezért jövőre két komoly gondot lát az egészségügy előtt, egyrészt a „brutálisan alacsony” finanszírozást, másrészt a tragikus, kilátástalan humánerőforrás-helyzetet, ami osztályok működését is veszélyeztetheti. Mint mondta, eddig is az orvosok és az egészségügyben dolgozók  áldozatkész munkája tartotta életben, mentette meg az összeomlástól  az ágazatot, és remélik, hogy a dolgozók jövőre is a működőképesség  határán fogják tartani a kórházakat. Hangsúlyozta, hogy a volumenkorlát lehetetlen helyzetbe hozta a kórházakat, amelyek kötelesek ellátni a betegeket, de a volumenkorlát feletti teljesítményt az OEP nem fizeti ki. A kórházak 30 százaléka emiatt csődben van, és az intézményeknek összesen 70 milliárd forint az adósságállományuk, ami jövőre még magasabb lesz -  tette hozzá.

Pesti Imre „mesemondásnak” nevezte Vojnik Mária egészségügyi államtitkár nyilatkozatait, aki szerint a következő időszakban az alapellátásban újragondolják a finanszírozást, és többletforrásokat biztosítanak. Ezzel szemben a 2009-es költségvetésben 3,9 milliárd forintot vonnak ki az alapellátásból - figyelmeztetett az ellenzéki  politikus.

Kökény Mihály, az MSZP szakpolitikusa az MTI-nek azt mondta: sajnálja, hogy Pesti Imre karácsony előtt riogatásba fog, és olyan dolgokat állít, amelyeknek a valósághoz semmi közük nincs. Szerinte csak a fideszes politikus fantáziájában élnek a forráskivonásokról és a kórházbezárásokról szóló hírek. Kökény Mihály úgy vélte: Pesti Imre úgy tesz, mintha nem létezne  az országon és a világon végigsöprő pénzügyi válság. Mint mondta, a Fidesz forráskivonásokkal sokkolja a közvéleményt, de számításában azt veszi alapul, hogy egy nagyon optimális esetben mennyit kellett  volna kapnia az egészségügynek, és ehhez képest beszél  megszorításról.

Kökény Mihály szerint ugyanakkor értékelni kellene, hogy ilyen  körülmények között a 2009-es költségvetésben az egészségügyi  intézmények és szolgálatok működtetésére szánt összeg meghaladja az  idei teljesítés szintjét úgy, hogy nincs benne a 13. havi nyugdíj,  valamint a vizitdíj bevétele sem. Emellett - folytatta - év végén  kifizettek a kórházaknak 18 milliárd forintnyi tartalékot, ami  lehetővé tette a lejárt határidejű tartozások csökkentését. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a 13. havi bér elvétele  miatti kompenzáció minden alacsony keresetű egészségügyi dolgozót  érint, és hogy a háziorvosi kasszában igenis van emelkedés.

mti -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!