Hírek

2008.12.30. 16:59

Kevesebbet hoz a konyhára a cégvezetés

Holnaptól – a kormányfői utasítás szellemében – tíz százalékkal kevesebb tiszteletdíjat kapnak a kiemelt jelentőségű állami cégek igazgatósági, illetve felügyelőbizottsági tagjai.

BAMA

Jelenleg ez átlagosan bruttó 230-300 ezer forint. Ilyen – a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez (MNV) tartozó – cég egyebek közt a Magyar Villamosművek, a posta, az Állami Autópályakezelő, a Szerencsejáték Zrt., a Volán-társaságok. Jövedelmük jelenleg cégmérettől és -eredményességtől függően havi bruttó 300 ezer és 2,5 millió közt van.

Az elsőszámú vezetők javadalmazásáról a 2009-es üzleti terv elfogadásakor (az első negyedévben) születik döntés, a prémiumot május 31-ig határozzák meg, 13. havi bérre nem jogosultak. Az MNV vezérigazgatója levélben kérte továbbá, hogy a vagyonkezelőhöz tartozó társaságok vezetői utalják át idei prémiumuk ötven százalékát egy elkülönített számlára, miként majd a 2009-es teljes prémiumukat is. Ebből a várhatóan 700, illetve 1400 millió forintból a hátrányos helyzetű térségek foglalkoztatási gondjait kívánják enyhíteni.

A Fidesz közben egy törvénymódosítással azt szeretné elérni, hogy ne haladja meg a törvényi minimumot, vagyis a három főt az állami cégek igazgatósági és felügyelőbizottsági létszáma.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!