Hírek

2008.12.17. 15:52

Őrizetben a munkaügyi főfelügyelő

Őrizetbe vették az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) elnökét és főosztályvezetőjét. Papp István elnököt és Cseke Zoltánt, az Ellenőrzési és Törvényességi Főosztály első emberét hét rendbeli hivatali visszaéléssel gyanúsítják.

Sz. B.

[caption id="" align="alignright" width="235"] Szerdán délelőtt tartott volna sajtótájékoztatót a szervezet éves tevékenységéről. ARCHÍV FOTÓ: KALLUS GYÖRGY
[/caption]A gyanú szerint munkaügyi szabálytalanságok miatt elmarasztalt cégeknek olyan hamis igazolásokat állítottak ki, amelyek felhasználásával a vállalkozók közbeszerzési pályázatokon indulhattak, és állami támogatásokat igényelhettek. A Nemzeti Nyomozóiroda (NNI) gazdaságvédelmi főosztálya egy időben több helyszínen, így a munkaügyi főfelügyelőség irodáiban is házkutatást tartott. Az akció során a nyomozók dokumentumokat és számítógépeket foglaltak le.

A Nemzeti Nyomozóiroda helyettes szóvivője kérdésünkre – a büntetőeljárási törvény okán – a letartóztatottak személyét nem kívánta megnevezni. Az ügyről az alábbi közleményt bocsátotta rendelkezésünkre. „Az NNI Gazdaságvédelmi Főosztálya az OMMF Közép-Magyarországi Munkaügyi Felügyelőség egyes munkatársaival szemben hivatali visszaélés bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytat nyomozást. 2008. november 5-én a Közép-Magyarországi Régió dolgozói közül 4 személy került büntetőeljárás alá, akik szabadlábon védekeznek. A nyomozás során beszerzett adatok alapján december 17-én az OMMF vezető beosztású köztisztviselői közül további két személyt hallgatott ki gyanúsítottként az eljáró nyomozó szerv több rendbeli hivatali visszaélés megalapozott gyanúja miatt. Az NNI a két személyt őrizetbe vette.”

Papp István 2005 óta áll a szociális és munkaügyi tárca alá tartozó OMMF élén, amelynek 1992 óta munkatársa. Korábban Gödöllő tanácselnöke volt. Szerdán délelőtt tartott volna sajtótájékoztatót a szervezet éves tevékenységéről, helyette azonban a felügyelet szóvivője beszélt a média munkatársainak. Gedeon András ezt akkor azzal indokolta, hogy az elnöknek hirtelen más elfoglaltsága adódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!