Hírek

2008.12.30. 17:05

További hatmilliárd dollárt kap a GM

Az amerikai autógyártó pénzügyi leányvállalatát is megmenti a washingtoni kormány

M. S.

Ötmilliárd dolláros mentőövet dob a General Motors (GM) amerikai autógyártó cég pénzügyi leányvállalatának, a GMAC-nek a washingtoni kormány. A tőkejuttatás tulajdonszerzés formájában történik, az amerikai állam részvényeket vásárol a cégben.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A GM és a Chrysler is csődbe jutott volna, ha az év végéig nem kapott volna friss tőkét.
[/caption]

A GMAC hosszú ideje súlyos pénzügyi gondokkal küzd. A gyengélkedő keresletet – a GM-mel egyetértésben – akciókkal, az árak csökkentésével, olcsó hitelekkel próbálták a kereskedők felpörgetni, ez azonban óriási pluszterhet jelentett a kölcsönöket biztosító GMAC számára.

A Bush-kormányzat a GMAC-nek juttatandó ötmilliárd mellett további egymilliárd dollárt ad magának a GM-nek is. A pénz rendeltetése, hogy a GM ebből fedezze a GMAC átszervezesét. Igaz, az egymilliárd hosszú lejáratú kölcsön, vagyis az autógyártónak vissza kell majd fizetnie.

Az amerikai kormány másfél hete jelentette be, hogy 17,4 milliárd dollár összegű áthidaló hitelt nyújt a GM-nek és a Chryslernek. A kölcsön célja, hogy a két vállalat úrrá tudjon lenni súlyos likviditási gondjain. A GM és a Chrysler is csődbe jutott volna, ha az év végéig nem kapott volna friss tőkét. Washington mellett a kanadai kormány is beszállt a mentőakcióba, és 3,3 milliárd amerikai dollár értékben adott pénzt a két autógyártónak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!