Hírek

2008.12.30. 13:42

Továbbra is érvényesíthető a kedvezmény az adományok után

Továbbra is érvényesíthető a kedvezmény az adományok után - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) sajtóosztálya kedden, arra a véleményre reagálva, mely szerint a hazai szervezetek idén azért kaptak kevesebb adományt, mert megadóztatják az adakozókat.

mti

A tárca szerint akik erre hivatkoznak, megalapozatlanul vádolják hazugsággal azokat, akik ebben a kérdésben az Európai Unió gyakorlatára hivatkoznak. Mint közleményükben írták, a megfogalmazott véleménnyel szemben az a valóság, hogy sem a személyi jövedelemadóban, sem a társasági adóban nem változtak az adományozással kapcsolatos szabályok, az  általános forgalmi adózás előírásaiban pedig az Európai Unió  hozzáadott értékadóról szóló irányelve érvényesül.

Hangsúlyozzák: továbbra is ugyanolyan feltételekkel csökkenthető az adóalap a személyi jövedelemadóban és érvényesíthető a kedvezmény a társasági adóban az adományok után, mint korábban. Jövőre az általános forgalmi adózás adományokkal kapcsolatos szabályai sem változnak - fűzik hozzá. A kommünikében kifejtik, hogy Magyarországon az adománnyal kapcsolatos általános forgalmi adózási szabályok 2008. január 1-jével - igazodva a hozzáadott értékadóról szóló uniós irányelvhez  - némileg megváltoztak. Ezek szerint, ha az adóalany eleve  adományozás céljából szerzi be a terméket, úgy a beszerzést terhelő áfát nem vonhatja le, ugyanakkor az ingyenes termékátadás után az  adóalanynak nem keletkezik adófizetési kötelezettsége.

Mivel nem tartozik az áfatörvény hatálya alá a pénz adományozása, ez esetben sem kell „áfa következménnyel számolni” -  tették hozzá; megjegyezve: áfamentesen adható kis értékű - a  hatályos magyar szabályozás szerint ötezer forintot meg nem haladó - ajándék is, és nem terheli áfa a magánszemélyek adományozását sem. Csak abban az esetben kell áfafizetési kötelezettséggel  számolni, ha az ingyenesen átadott termék beszerzésekor az adóalany levonta a terméket terhelő áfát. Ebben az esetben sem az adományozottnak kell megfizetni az áfát, hanem az adományozónak - zárul a Pénzügyminisztérium közleménye.

Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök a december 25-i karácsonyi istentiszteleten utalt arra, hogy a hazai segélyszervezetek az idén kevesebb adományt kapnak. Ennek az az oka, hogy az adakozókat megadóztatják, amire „az illetékesek arcátlanul azt hazudták, hogy ez így van mindenhol az Európai Unióban” - mondta a püspök a debreceni Református Nagytemplomban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!