Hírek

2008.12.28. 17:42

Tűzijáték: csak szilveszter éjjel

Vasárnap óta már megvásárolhatók azok a tűzijátékok, amelyeket december 31-én 18 órától január 1-jén reggel 6 óráig szabad használni. Petárdázni akkor sem lehet: 2005 óta tilos.

Fábos Erika

A jogszabály háromféle pirotechnikai eszközt különböztet meg. A fényt alig, de jelentős hanghatást produkáló termékeket nevezi petárdának, ezek használata az év minden napján tilos. Az úgynevezett játékos pirotechnikai termékeket - ilyen például a tortákon használt, mini tűzijátékként működő tortagyertya - egész évben szabad vásárolni és használni. Ilyenkor, az év utolsó napja felé közeledve a harmadik kategória ami igazán érdekes: a nem teljesen tiltott tűzijáték-termékek.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Az ilyen játékos pirotechnikai termékeket szilveszterkor este, 18 órától Újév napján reggel 6-ig lehet használni.
[/caption]

Ilyen többek közt a római gyertya, a tűzforgó, a röppentyű, vulkán, a vezetőpálcás rakéta, a szikraszökőkút, a bombettatelep, amelyeknek hanghatása a látványhoz képest nem jelentős. Ezek a szilveszteri tűzijátékok, amelyeket csak december 28. és 31. között, a jogszabály betartásával, az arra kijelölt, engedélyezett helyeken nagykorú személyek vásárolhatnak, személyenként - csomagolással együtt - legfeljebb 3 kilogrammot.

Az ilyen játékos pirotechnikai termékeket szilveszterkor este, 18 órától Újév napján reggel 6-ig lehet használni. A használat során figyelemmel kell lenni arra, hogy a látványos fényhatással járó eszközök ne kerüljenek éghető anyag közelébe, ne okozzanak személyi sérülést vagy anyagi kárt. A fel nem használt termékeket január 5-ig a vásárlás helyére vissza kell vinni, ahol térítésmentesen átveszik.

Mivel ez kidobott pénz, sokan inkább otthon őrizgetik egy éven át. Ez sem szabályos, akárcsak az előírásoktól eltérő használat, illetve a petárdázás.  Ezekért akár 100 ezer forintos bírság is kiszabható. 2007-ben országosan több mint hatszáz eljárás indult pirotechnikai eszközökkel való visszaélés miatt, 433 embert marasztaltak el, és összesen nyolcmillió forint bírságot szabtak ki. Az idei évben robbantgatósabb kedvünkben voltunk, mert már az első hat hónap során 327 eljárás indult, több mint kétszázan fizettek büntetést, összesen mintegy négymillió forintot.

A tiltást sokan nem értik, hiszen a környező országokban, sőt, az Európai Unió legtöbb országában is legális eszköz a petárda. Ezért is könnyű hazánkban beszerezni, hiszen a vásárlása nem engedélyköteles külföldön, a határokon pedig gyakorlatilag nincs ellenőrzés, így év vége felé a különböző piacokon a legkeresettebb termék. Az elmúlt esztendőkben több petárdabaleset is előfordult, elsősorban kéz- és szemsérüléseket okoztak, legutóbb pedig egy ferencvárosi bérház gyulladt ki, állítólag petárdázó gyerekek miatt. A legnagyobb veszélyt azonban a háziállatokra, főként kutyákra jelentik a petárdák, a hanghatások miatt "világgá" futnak.

- Ebben az időszakban csak pórázon sétáltassa.

- Szilveszterkor este 10 és hajnali 3 óra között lehetőleg ne vigye ki a kutyákat, a kertben tartott kutyát zárjuk biztonságos helyre.

- Még mindig nem késő mikrochippel ellátni az ebeket, hogy ha elvesznének könnyen hazajuttathatóak legyenek. Az ilyen játékos pirotechnikai termékeket szilveszterkor este, 18 órától Újév napján reggel 6-ig lehet használni. Az ilyen játékos pirotechnikai termékeket szilveszterkor este, 18 órától Újév napján reggel 6-ig lehet használni. Az ilyen játékos pirotechnikai termékeket szilveszterkor este, 18 órától Újév napján reggel 6-ig lehet használni. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!