Hírek

2008.12.29. 09:54

Újabb vitatéma került elő a MÁV-nál

„Ha nem lesz megegyezés a MÁV-val, januárban, amikor már nem lesznek ünnepek, ismét sztrájkolhatunk” – közölte a Világgazdasággal Bárány Balázs, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) alelnöke.

VGO – KT

Az érdekképviselet hétfőn ismét tárgyal a munkáltatóval. Legutóbb kedden ültek asztalhoz. A vasutasok aznap hajnalban az ünnepekre tekintettel függesztették fel a munkabeszüntetést.

Eddig a VDSZSZ fő követelése az volt, hogy minden vasutas kapjon 250 ezer forintot a MÁV Cargo privatizációs bevételéből, s emellett 10 százalékos többlet-bérfejlesztést is kérnek a kiszervezett MÁV-társaságok dolgozói számára. Immár azonban a kollektív szerződés ügye is felkerült a mérlegre – jelentette be Bárány Balázs. A vasutasok kisebb munkarendi kérdések mellett leginkább azt kifogásolják, hogy az év végén lejáró szerződést a MÁV csak 2009. december 31-ig kívánja meghosszabbítani. A VDSZSZ a legalább 2011. december 31-ig hatályos szerződést tartja elfogadhatónak.

A hosszabb időtávval védenék munkavállalóikat a további kiszervezések káros hatásaitól, és függetlenítenék őket az esetleges politikai változásoktól. A szakszervezet további problémája, hogy a munkáltató a kollektív szerződés részévé kívánja tenni a bérmegállapodást.
„Ha a dokumentumba a bérmegállapodást beemelnénk, az azt jelentené, hogy annak megváltoztatására nem lehetne jogszerűen sztrájkot folytatni” – szögezte le a VDSZSZ alelnöke. Hozzátette: csak akkor lehet a kollektív szerződés része a bérmegállapodás, ha a jelenlegi munkaügyi vitát – amely bérvita – le tudják zárni a MÁV-val.

Bárány cáfolta azon sajtóértesüléseket, amelyek szerint a kollektív szerződés ügye háttérbe szorítaná a többi követelésüket, vagy hogy azokból bármit is engednének. „A héten folyó tárgyalásokon a kollektív szerződés lesz a legfontosabb kérdés, és ha ebben sikerülne megegyezni, utána visszatérnénk az alapköveteléseinkre. Ha pedig nem, akkor ez csak erősítené a többi ügyben tanúsított ellenállásunkat” – fogalmazott Bárány.

VGO – KT -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!