Hírek

2008.12.26. 15:14

Zuhanórepülésben a japán gazdaság

Soha nem látott mértékben esett vissza novemberben a japán gazdaság: 8,1 százalékkal csökkent az ipari termelés októberhez képest – jelentette be a tokiói kormány. A visszaesés elsősorban a jármű- és elektronikaicikk-gyártás csökkenésének tudható be, amit az amerikai kereslet jelentős beszűkülése okozott.

N. M.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Beszűkült az amerikai kereslet... FOTÓ: AFP
[/caption]Az ipari termelés nagymértékű csökkenése várható volt, miután a hét elején bejelentették, hogy novemberben éves szinten a japán gazdaság történelmében soha nem látott mértékben – 26,7 százalékkal – esett vissza az export. A kormány azonban ennek töredékével, csak 6,4 százalékos csökkenéssel számolt. A gazdasági minisztérium adatai szerint éves szinten 16,2 százalékkal csökkent a japán termelés.

Ez már a második hónap, amikor csökken az ipari termelés Japánban: októberben a csökkenés 3,1 százalékos volt az előző hónaphoz képest. A munkanélküliség novemberben 3,9 százalékra nőtt, 0,2 százalékponttal volt magasabb, mint októberben. Novemberben 2 millió 560 ezren voltak állás nélkül Japánban, százezerrel többen, mint egy évvel korábban. A fogyasztói árak novemberben egy százalékkal emelkedtek az előző évihez képest.

Fél éve spórolnak az amerikaiak

Novemberben is csökkent az Egyesült Államok lakosságának költési hajlandósága – áll a washingtoni kereskedelmi minisztérium legfrissebb jelentésében. A legújabb adatok szerint 0,6 százalékkal esett vissza novemberben a fogyasztói költés a tengerentúlon azt követően, hogy októberben egy százalékkal csökkent a költési hajlandóság. A tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó, októberi felülvizsgált adatok rosszabbak lettek az első becslésnél, ami 6,9 százalékos visszaesést jelzett. A végleges adatok 8,4 százalékos csökkenést mutatnak, ezzel a költési hajlandóság mérséklődése 2000 júliusa óta a legmagasabb volt. Novemberben ötödik hónapja tartott a spórolás az Egyesült Államokban, újabb jelét adva a mélyülő tengerentúli recessziónak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!