Hírek

2009.01.19. 13:40

Agyonvert egy rendőr egy vietnamit Csehországban

Halálra vert egy vietnami nemzetiségű személyt egy rendőr a dél-morvaországi Brünnben; az esetet, amely két hete történt, a rendőrség eddig eltitkolta a közvélemény elől - adta hírül a Mladá Fronta Dnes című cseh napilap hétfői kiadásában.

BAMA

A 43 éves vietnami férfi albérletben lakott, s házigazdája hívta ki a rendőröket, mert szerinte az albérlő túl nagy zajt csapott késő este. A háromtagú járőr egyik tagja a helyszínen úgy elverte a vietnami férfit, hogy eltörte két bordáját és súlyos belső sérüléseket okozott neki. Hoang Son Lam a rendőrségi cellában kötött ki. Orvost a rendőrök csak másnap reggel hívtak hozzá, de az már nem tudta megmenteni az életét.

A brutálisan eljáró rendőr ellen eljárás indult; tettéért 15 éves szabadságvesztés fenyegeti. Két társa ellen, akik tétlenül szemlélték a vietnami megverését, bűnrészesség gyanúja miatt folyik eljárás. A rendőröket felfüggesztették szolgálatukból, de szabadlábon vannak.

Ivan Langer cseh belügyminiszter elhatárolódott az esettől, de azt hangsúlyozta, hogy egyéni túlkapásról van szó. "Bármennyire is szerencsétlen az ügy, szeretném hangsúlyozni, hogy egyedi esetről, egy személy csődjéről van szó" - nyilatkozta a lapnak Langer.

A Csehországban élő több tízezres vietnami közösség körében az eset megdöbbenést és félelmet keltett. Marcel Winter, a cseh-vietnami társaság elnöke nyílt tiltakozó levelet küldött a belügyminiszternek, s felhívta a figyelmét arra, hogy a cseh hatóságok egyre durvábban lépnek fel a vietnamiak ellen. "Bár ez esetben csak három rendőr mondott szakmailag csődöt, tény, hogy a súlyos hiba és a felelőség az egész rendőrséget érinti" - szögezte le Winter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!