Hírek

2009.01.22. 09:11

Az emberek unják már a ferihegyi sztrájkot

A megkérdezettek többsége ellenzi a ferihegyi munkabeszüntetéseket, csak valamivel több mint egyharmad a támogatók aránya, a többiek pedig bizonytalanok a kérdésben - derült ki a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet csütörtökön nyilvánosságra hozott felméréséből.

BAMA

"Érdekes módon azok támogatják nagyobb arányban a reptéri sztrájkokat, akiknek az életét megkeserítheti: akik szoktak repülni, illetve akik a sztrájkok idején maguk is utazni akartak vagy ismerősük, rokonuk igyekezett repülőre szállni. Minthogy repülővel utazni a magasabb társadalmi státusúak közül többen szoktak, ezek után nem meglepő, ha ők (fiatal iskolázott fővárosi férfiak) nagyobb arányban támogatják a munkabeszüntetést is" - olvasható a Medián elemzésében.

A politikai preferenciák alapján az ellenzéki pártok támogatói értenek egyet leginkább a ferihegyi sztrájkkal, bár közülük is csak minden második volt ezen a véleményen - derült ki a felmérésből.
Összességében az emberek nyolctizede vélte úgy, hogy a sztrájk miatt elmegy a turisták kedve attól, hogy Magyarországra jöjjenek. Tízből három ember szerint jelentősen, további öt szerint kis mértékben fog visszaesni az idegenforgalom a ferihegyi sztrájkok miatt - olvasható a kutatásban.

A decemberi, illetve a mostani ferihegyi munkabeszüntetés minden tizedik embert érintett közvetlenül. A nyilatkozók további egynegyede repült már életében, de ez alkalommal nem készült rá, ők a többieknél valamivel jobban felfigyelhettek arra, hogy mi történt Ferihegyen. A többséget, azaz a népesség kétharmadát ilyen értelemben nem érintették közvetlenül a reptéri sztrájkok - tette hozzá a jelentés.

A felmérést 2009. január 20-án ezer ember telefonos megkérdezésével végezte a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet.A Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) és a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ) december 10-én hirdetett sztrájkot. A munkabeszüntetést december 22-én felfüggesztették, majd január 19-én délután újraindították.

A legutolsó sztrájk két napig tartott: január 21-én a szakszervezetek bejelentették a munkabeszüntetés felfüggesztését. Egyúttal azt is közölték, hogy mostantól szakaszos munkabeszüntetéssel, a sztrájkfenyegetés fenntartásával kívánnak nyomást gyakorolni a munkáltatóra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!