Hírek

2009.01.06. 17:03

ENSZ iskolát rombolt az izraeli hadsereg - negyven halott

Negyven embert ölt meg kedden délután egy izraeli légi csapás egy gázai övezeti iskolában, közölték palesztin orvosi források.

BAMA

Negyven embert ölt meg kedden délután egy izraeli légi csapás egy gázai övezeti, az ENSZ által fenntartott iskolában, közölték palesztin orvosi források. Más jelentések nem légi csapásról, hanem harckocsiból leadott lövésekről szólnak, amelyek az iskola közelében csapódtak be.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Negyven embert ölt meg kedden délután egy izraeli légi csapás
[/caption]

Számos palesztin lakos menekült előzőleg az övezet északi részén fekvő Dzsabalíjában az ENSZ által működtetett iskola épületébe, mert azt gondolták, hogy ott biztonságban vannak az övezetben dúló harcok ellenére is.

Izrael december 27-én indított támadást a Gázai övezet ellen, válaszul a főként palesztinok lakta területet uraló Hamász radikális iszlamista mozgalom azóta több száz rakétát lőtt ki izraeli célpontokra.

A Damaszkuszban tartózkodó Nicolas Sarkozy kedden fölkérte a szíriai vezetést: hasson oda, hogy a Hamász együttműködjön a Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek befejezése érdekében.

Sarkozy Bassár el-Aszad szíriai elnökkel folyatott tárgyalásait követően úgy nyilatkozott, nincs kétsége afelől, hogy Damaszkusz segíteni fog a Hamász meggyőzésében. Aszad a közös sajtótájékoztatón nem reagált Sarkozy szavaira, az izraeli "barbár támadás" befejezését követelte, és rendkívüli arab csúcs összehívására szólított fel.

A francia elnök hétfőn az izraeli vezetőkel folytatott tárgyalásain leszögezte: a Gázai övezet problémáin nem lehet "katonai megoldással" úrrá lenni. Sarkozy, aki kedd délután Libanonban folytatja közel-keleti útját, először is egy tűzszüneti megállapodást akar elérni. Szerinte az erőszaknak csak akkor vethetnek tartósan véget, ha Izrael biztonsági garanciákat kap. Szíriának rá kell vennie a Hamászt, hogy szüntesse be Izrael elleni rakétatámadásait, és jusson egyezségre a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah frakcióval.

Izraeltől Sarkozy ugyanakkor azt követeli, hogy hagyjon fel katonai hadműveleteivel a Gázai övezetben, és nyissa meg az Izrael és az övezet közötti átkelőhelyeket. "Mindenkinek, akinek módjában áll, azonnal cselekednie kell a béke megteremtése érdekében" - sürgette tárgyalópartnereit a francia elnök.

Damaszkuszi diplomaták szerint Sarkozy el akarja érni a szíriai vezetésnél: vesse latba befolyását a Hamásznál, hogy az tiszteletben tartsa a tűzszünetet, ám Szíria vonakodik attól, hogy Izrael biztonságának szavatolójaként kelljen fellépnie. Szíria Iránnal együtt a Hamász fő támogatója, és otthont ad a szélsőséges szervezet több vezetőjének.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!