Hírek

2009.01.27. 07:33

Háziorvosi praxis szakképesítés nélkül?

Szakorvosok is betölthetnének háziorvosi praxist szakképesítés nélkül – olvasható az Egészségügyi Minisztérium (EÜM) most készülő jogszabály-tervezetében. A rendelet nem mentesíti a szakorvost a háziorvosi vizsga alól, csupán haladékot ad annak letételére legfeljebb öt évre, de addig is praktizálhatna az orvos.

B. V.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Az új képzési rendszer csak megkönnyítené a klinikai szakorvosok átképzését és praktizálását. FOTÓ: KALLUS GYÖRGY
[/caption]Ez azt jelenti, hogy klinikai szakképesítéssel rendelkező orvos az önkormányzat által igazolt területi ellátási érdekből – a házi gyermekorvosi tevékenység kivételével – elláthat háziorvosi feladatokat. Az EÜM azonban cáfolta azokat a sajtóinformációkat, hogy a rendelet a többezres betöltetlen álláshely feltöltésére szolgálna.

Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója kérdésünkre elmondta, hogy mindössze 102 háziorvosi praxis betöltetlen Magyarországon. „Tény, hogy 400-500 lelkes kis falvakban egy háziorvos sem dolgozna szívesen, mivel ezek nem tudnak eltartani egy háziorvost” – tette hozzá. Az új képzési rendszer – amit a rendelet szabályozna – tehát csak megkönnyítené a klinikai szakorvosok átképzését és praktizálását.

Magyarországon egyébként a háziorvosok egynegyede nyugdíjas, sőt akadnak 80 évnél idősebb doktorok is. A háziorvosi szakképesítést megszerző orvosoknak pedig csak a 60 százaléka választja valóban a háziorvosi praktizálást. Ebből látszik, hogy hamarosan tényleg hiánnyal küzd majd a háziorvosi ellátás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!