Hírek

2009.01.25. 08:30

Vár állott, most kőhalom

Nem válnak a főváros dicsőségére azok az épületek, amelyek bármikor épültek is, mára jóformán részben vagy egészen elpusztultak. Van olyan közöttük, amely „csak” három, de olyan is, amely tizenhárom éve áll üresen.

Ambrus Vilmos

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A Budai Parkszínpad legendás: generációk meghatározó helye. Határozat van a lebontására, de nem történik semmi. Jelenleg hajléktalantanya.
FOTÓ: DARNAY KATALIN
[/caption]Szomorú, de nem lehet úgy járni-kelni Budapesten, hogy a város valamely pontján ne találnánk üresen, kihasználatlanul álló, bedeszkázott ablakú, vagy éppen félig kész épületet. Majdhogynem omladozik a Várkert Bazár, ami felkerült a világ száz legveszélyeztetettebb épületét tartalmazó listára. Üresen áll a Belvárosban a Bajcsy-Zsilinszky út és a Stollár Béla utca sarkán a volt Zrínyi Nyomda hatalmas épülettömbje. A Hungária körúton egy tízemeletes lakóépület pusztul csendesen, és a Kossuth Lajos utcában is lehet látni sorsára hagyott épületeket.

A II. kerületi Átrium mozi nyolc éve áll üresen. Port Ferenc, a műemlékházban lévő intézmény tulajdonosa, a Budapest Film igazgatója szerkesztőségünknek elmondta: végre sikeres pályázatot bonyolítottak le a mozi hasznosítására, de azt egyelőre még nem tudni, mikor működhet újra a 650 embert befogadni képes Átrium, ami a multiplexek megjelenésével zárt be.

Mintha csak az enyészetnek építették volna a lágymányosi Tüskecsarnokot: a sportközpont 1996, vagyis elkészülte óta üres. A teljes befejezéshez akkor elfogyott a pénz. A közelmúltban itt is pályázatot írtak ki a hasznosításra, amire az építőipari piacon ismert KÉSZ-csoport érdekeltségébe tartozó cég jelentkezett. A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács azonban eredménytelennek nyilvánította a pályázatot. A régi BEAC-sporttelep helyén, egykoron az ELTE sportcsarnokának épült létesítmény állaga folyamatosan romlik, a csaknem 40 ezer négyzetméteres csarnok továbbra is kihasználatlan.

Kísértetszálló a Rózsadombon

Jóformán követhetetlen, hány tulajdonosa volt már a Hotel Rózsadombnak, és miért maradt torzó formájában az épület. A budai látképet régóta elcsúfító épületváz SZOT-szállónak épült 1971-ben. Tulajdonosai jöttek-mentek, az épület változatlan maradt. Olyan terv is volt, hogy luxuslakásoknak helyet adó társasházzá alakítják. Nemrég egy árverésen a Brivon Hungary Zrt. szerezte meg, de nem tudni, lesz-e valaha normális épület belőle.

Még ennél is rosszabb állapotban van a Feneketlen-tónál található Budai Parkszínpad. Tulajdonosa a fővárosi önkormányzat, üzemeltetője a Szabadtér Színház Kht. Bán Teodóra igazgató úgy tájékoztatott minket, hogy a színpad három éve üres, elbontásáról közgyűlési határozat született. A döntéshozók talán az időre akarták bízni a bontást: ma olyan a Budai Parkszínpad állapota, hogy ahhoz képest egy háborús pusztítás vérszegény próbálkozás. A szabadtéri színpad helyenként egybefüggő romhalmazzá és szemétdombbá alakult. Hajléktalanok lakják, az öltözőépületek romokban vannak. „Néha gyerekek jönnek be, és ott játszanak” – mondta a színpad helyére mutatva ott jártunkkor egy hajléktalan férfi.
 
Kevés példa akad a régóta pusztuló középületek felújítására. Az Andrássy úti Divatcsarnok „megmenekült”. Pedig 1999 óta üres volt, míg 2007 őszén hozzá nem kezdtek a felújításához. Helyreállítják a homlokzatot és a Lotz-termet. Üzletek mellett irodák lesznek az év első felében megnyíló épületben, amit különleges tetőszerkezet fed majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!