Hírek

2009.05.25. 11:32

A britek többsége előre hozott voksolást akar

Nagy-Britanniában alaposan megtépázta a politikai intézményrendszerbe vetett bizalmat a képviselők költségtérítése miatt kirobbant, hetek óta tartó botrány. Egy friss közvélemény-kutatás szerint a britek kétharmada előre hozott választásokat szeretne.

MR

Az ICM felmérésében megkérdezettek több, mint kétharmada szerint Gordon Brownnak még karácsony előttre ki kellene írnia a választásokat. A kérdezettek több, mint fele úgy véli: bármiféle alkotmányos változtatást csak egy új parlament megválasztása után lehet végrehajtani.A közvélemény-kutatásban részt vevők több mint negyede azt is tervezi, hogy tiltakozásként a hamarosan megtartandó európai parlamenti választáson a a westminsteri nagy pártok helyett kisebb, zömmel szélsőséges csoportokra adja a voksát.

A válaszadóknak alig 30 százaléka gondolja úgy, hogy a választások 2010-ig halaszthatók. (A brit választási rendszerben a mindenkori kormányfő joga, hogy egy adott perióduson belül, - ez esetben 2010 júniusáig – mikorra írja ki a választásokat).

Ráadásul nemcsak a konzervatívok szorgalmazzák ezt: bár az előre hozott választásokat pártolók 48 százaléka tory-szavazó, de minden negyedik munkáspárti szimpatizáns is azt mondta, minél előbb az urnákhoz járulhat az ország, annál jobb.

Gordon Brownnak a parlamenti botránnyal kapcsolatban eddig bejelentett javító szándékú intézkedéseiről pedig a megkérdezettek alig 31 százaléka hiszi azt, hogy mindez elegendő lehet a problémák megoldására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!