Hírek

2009.05.07. 10:32

Holnap eldől, rendezünk-e A csoportos hoki vb-t

A szakemberek fehérorosz-magyar párharcot várnak a 2014-es jégkorong-világbajnokság rendezési jogáért folyó versenyben, a nemzetközi szövetség pénteken Bernben dönt a helyszínről. A két ország mellett az ukránok és a lettek is kandidálnak.

MTI

A magyarok eddig háromszor sikertelenül pályáztak, de most minden eddiginél nagyobb az esély. Egyrészt a válogatott - még ha győzelem nélkül ki is esett - 70 év után ismét megmutathatta magát az élvonalban, másrészt a 2014-es riválisok nem "nagy hokinemzetek", harmadrészt a magyar szurkolósereg (leszámítva a szlovákok ellen balhézókat) nagy tömegben, példás viselkedéssel és lelkesedéssel kápráztatta el a svájci rendezőket.

"A kulturáltan szórakozó és drukkoló magyar tábor volt a vb-pályázatunk legjobb reklámja - jegyezte meg Kovács Zoltán főtitkár. - Ugyanakkor kicsit tartok attól, hogy a mostani vb példája miatt az úgynevezett kis országok, amelyek évről évre azért küzdenek, hogy a legjobb 16 között maradjanak, nem támogatják a magyar pályázatot. Semmi garancia nincs arra, hogy 2014-ben alanyi jogon vb-résztvevők lennénk, így aztán 2013-ban lehet, hogy három kieső lenne. Ez nem igazán tetszik a kicsiknek."

Studniczky Ferenc elnök kabalából nem akart esélylatolgatásba kezdeni. "Mi mindent megtettünk, a csapat a vereségek ellenére helytállt, szoros meccseket vívott, a drukkerek pedig mindenkit lenyűgöztek" - mondta a szövetség első embere.

A svájci seregszemlén a németek csak azért nem estek ki a divízió I-be, mert már évekkel ezelőtt megkapták a 2010-es torna rendezési jogát, így aztán nem a két utolsó, hanem a sereghajtó magyarok mellett a 14. helyezett osztrákok "pottyantak ki".

A fehéroroszok keményen lobbiznak, és hamarosan átadják a minszki, több mint tízezer néző befogadására alkalmas arénát. Ugyanakkor Magyarországon csak akkor készül el 2013-ra a székesfehérvári új csarnok, ha pénteken kedvező döntés születik.

A magyar pályázati anyag szerint Budapest és Székesfehérvár lenne a házigazda. A fővárosban a 12.500 férőhelyes Papp László Budapest Sportarénában, Székesfehérváron pedig a 7500 fős új Alba Arénában játszanák a mérkőzéseket. Tartalékhelyszín a debreceni Főnix Aréna, amely szintén 7500 néző befogadására bővíthető. Az üzleti terv alapján a kiadások közel 9,5 millió, a bevételek 12 millió euróra rúgnak, így állami támogatás nélkül is nyereséges lenne a rendezvény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!