Hírek

2009.06.24. 10:40

Bauer: harcostársi viszonyba kerültem az MSZP képviselőivel

Őszöd lenne a baj forrása? Aligha, hiszen Őszöd éppen arra volt kísérlet, hogy szakítsanak a megelőző négy év felelőtlen politikájával. Akik az utolsó három év politikáját kárhoztatják, még mindig nem néznek szembe azzal a közös felelősséggel, amely a 2002-es koalíció politikusait terheli – írja a Népszabadságban Bauer Tamás.

Népszabadság

Gyurcsány Ferenc felelőssége vitathatatlan. Mint Medgyessy Péter tanácsadóját felelősség terheli a száznapos programokért. Mint miniszterelnököt felelősség terheli azért, hogy 2004 és 2006 között elmaradt a szükséges fordulat és persze sok további hibáért is, amelyet a 2006 óta tartó kínlódás, a két koalíciós párt közötti kényszerű manőverezés során elkövetett. Felelősség terheli a népszavazási vereség nyomán - illetve arra készülve valójában már 2008 elején - elhatározott politikai fordulatért és a koalíció felbontásáért, amivel az addig elveszített választókat nem sikerült visszahozni, viszont sikerült elveszíteni az értelmiségi támogatók jó részét is. Kárt okozott az MSZP-nek is, de végzetesnek bizonyult a lehetséges szövetségesre, az SZDSZ-re nézve – fogalmaz a Népszabadságban a közgazdász Ki a hibás? című cikkében.

Gyurcsány több alkalommal is elismerte felelősségét a 2006-ig terjedő időszak hibáiért: Őszödön is, több ízben az Országgyűlésben is, és utoljára az MSZP tisztújító kongresszusán is, ahol a miniszterelnökségtől elbúcsúzott. Nevezetes június 9-i blogbejegyzése azt mutatja, szembenéz a 2007-2008-as időszak hibáival is, melyeket nem az MSZP többségének ellenére, hanem velük együtt követett el. De vajon szembenéznek-e a maguk felelősségével a többiek?

A cikk a Világgazdaságban olvasható tovább

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!