Hírek

2009.06.10. 09:01

Minden, amit a kgfb-változásról tudni kell!

Változik a kötelező biztosítás évfordulója, ám az éves egyszeri díjhirdetés megmarad; egységes kártörténeti nyilvántartás lesz, eltűnnek a flottákra vonatkozó gumiszabályok, és a biztosító a jövőben súlyos jogsértés esetén visszakövetelheti az általa kifizetett összeg egy részét – ezek a legfontosabb változások a hétfőn elfogadott kgfb-törvényben.

VG

 Január elsejétől a biztosítási évforduló a szerződéskötés napja lesz, ez azonban nem jelenti azt, hogy azonnal megszűnik az év végi kampány, hiszen a régi ügyfelek évfordulója csak új autó vásárlásakor változik majd meg. Így biztosan kell még négy-öt év, hogy a novemberi átkötési kampány lehűljön, de az október végi egységes díjhirdetés megmarad.

Azonnal érvényesülő változás lesz viszont, hogy a törvény öt járműben határozza meg a gépjárműflotta minimális nagyságát, és az is újdonság, hogy az évforduló előtt 50 nappal a biztosító köteles értesíteni ügyfelét biztosítása lejártáról, illetve a következő évre vonatkozó tarifáról.

A díjjal elmaradt kliens kockázatát 30 napig viseli a biztosító, de ha már felszólította a fizetésre, 60 napig tart a kockázatvállalása. A társaságok helytállási kötelezettsége a személyi sérülések esetén 1,5-ről 1,6 milliárd forintra nő, dologi kár esetén maradt a félmilliárdos limit.

Lesz központi kárnyilvántartás is, ezenkívül létre kell hozni egy szervezetet, amely a kártörténetet regisztrálja, s ez adja majd ki a bonus-malus igazolásokat is. Kiterjesztik emellett a kártalanítási számla hatáskörét, és rendezik a fizetésképtelenné vált biztosítók fizetési kötelezettségeinek kérdését is. Ez utóbbihoz azonban még pénzügyminisztériumi rendelet szükséges.

További részletek a kgfb-változásról

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!