Hírek

2009.11.26. 15:28

Merre tovább Volán?

"Nem állíthatom, hogy a Volánok esetében az állami tulajdonban tartás a jó megoldás", mondta a tulajdonosi jogokat gyakorló MNV illetékese.

Világgazdaság Online

Az elmúlt évtizedben változatlan formát tartott meg a hazai Volánok szerkezete és tulajdonosi helyzete, holott nem írja elő törvény, hogy tartós állami tulajdonban kell maradniuk, mutatott rá a most folyó közlekedési konferencián Zana Tibor, az érintett busztársaságok tulajdonosi funkcióját ellátó Magyar Nemzeti Vagyonkezelő igazgatója.

Zana Tibor szerint eléggé ellentmondásos, milyen hatással lesz a Volánokra a most folyó közlekedés átalakítás. Először azt lehetett hallani, hogy ennek a Volánok a nyertesei lesznek, ennek egyelőre nincs jele. Egy biztos: több érdekkör szempontjai jelentkeznek a busztársaságok működtetésével kapcsolatban, ezeket a legmagasabb szintűnek, a nemzetgazdaságinak kellene egybehangolni.

Ennek formája egy kormányprogram lenne, de az igazgató meggyőződése, hogy a jelenlegi kormányprogram nem tudja ezt a feladatot betölteni.

A rendezvényen Aba Botond, a Közlekedés Tudományi Intézet igazgatója a regionális közlekedésszervezés néhány problémájára hívta fel a figyelmet. Mint elmondta, semmilyen hazai közigazgatási, statisztikai vagy földrajzi regionális felosztás nem felel meg a közlekedési regionalitás szempontjainak.

A közlekedési régióhatár ott van, ahol a legkisebb a keresztirányú forgalom, ez ma már matematikai eszközökkel jól meghatározható. Ugyanakkor a régióhatárok kijelölésében figyelembe kell venni, hogy hol van a meglévő infrastruktúra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!