Hírek

2009.11.17. 07:39

Stumpf: A Jobbik a következő parlament meghatározó ereje lesz

A Jobbik a Fidesz ellenfeleként definiálja magát és erősen támadja a vezető ellenzéki pártot, miközben a szocialistákkal egyre kevésbé foglalkozik - mondta a Századvég Alapítvány elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Stumpf István hozzátette: nem biztos, hogy a szavazók számára vonzó, ha a Fidesszel való konfrontáció a többség által elfogadhatatlan radikalizmussal párosul.

Inforádió

A Jobbik imázsát rombolhatja, ha a hétvégi sajóbábonyihoz vagy Morvai Krisztina londoni meghívásának visszavonásához hasonló esetek kapcsolódnak hozzá. Ezek ugyanis azt a szimbolikus üzenetet hordozzák, hogy a Jobbik problémás párt - mondta a Századvég Alapítvány elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

A pártnak erőssége lehetne a moderált kapitalizmuskritika, a piacgazdaság túlkapásainak számonkérése, a hazai tulajdon védelme, az erőteljes patriotizmus, és a mostani politikai elit folyamatos és radikális kritikája, mostanában azonban nem ezekről a kérdésekről, hanem a balhékról folyik a vita - magyarázta a politológus.

A választások felé közeledve egyre inkább az lesz a központi kérdés, ki képes hatékonyan működő rendőrséget, közigazgatást fenntartani, és Magyarország presztízsét a nemzetközi közösségben helyreállítani - fejtegette Stumpf István, aki szerint éppen ezért nem biztos, hogy a radikalizmus és az általános elitellenesség meggyőző lehet.

A Századvég Alapítvány elnöke szerint ennek ellenére a Jobbikban van potenciál, az azonban egyelőre kérdés, hogy mennyit tud abból mozgósítani. A szakértő szerint az azonban biztos, hogy a párt a következő parlament egyik meghatározó ereje lesz, tíz százalék feletti támogatottsággal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!