Hírek

2010.02.23. 12:39

Álbrókerekre csaptak le a rendőrök

Ma a BRFK gazdaságvédelmi főosztályának munkatársai házkutatást hajtottak végre egy budapesti brókercég Bajcsy-Zsilinszky úti irodájában.

police.hu - MTI Eco

A PSZÁF egy korábban lefolytatott felügyeleti eljárás során feltárt adatok alapján feljelentést tett 2009-ben a Budapesti Rendőr-főkapitányságon. A célvizsgálat egy csehországi bejegyzésű, de budapesti székhelyű értékpapír kereskedelemmel foglalkozó cégnél zajlott.

A prágai székhelyű Capital Partners a.s. befektetési szolgáltató függő ügynökeinek törlése több száz ügyfelet, s azoknak milliárdos nagyságrendű befektetési állományát érinti - mondta Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője az MTI kérdésére kedden.

Az eljárás eddigi adatai alapján megalapozott a gyanú, hogy a brókercég kereskedelmi tevékenység látszatát keltve tévesztett meg több magánszemélyt és gazdasági társaságot. A csalók azt ígérték a befektetőknek, hogy 150 ezer USA dollár befektetésével a világ tőzsdéin jegyzett cégekben szerezhetnek tulajdonrészt, ezen részvények adás-vételével extra profitra tehetnek szert.

Az álbrókerek valódi célja az volt, hogy a befektetők minél több tőzsdei tranzakcióra adjanak nekik megbízást, ők pedig tranzakciónként rendkívül magas jutalékot vontak le a már befizetett 150 ezer dolláros induló befektetésből. A sok-sok tranzakcióval járó jutalékok összege egy idő után felemésztette a befektetők befizetéseit, így nem hogy extra profitra tettek volna szert, még hatalmas anyagi kár is érte őket.
 
Az eljárás jelenlegi adatai szerint az álbróker tevékenységgel a cég több mint 3 milliárd forint kárt okozott.
 
A nyomozók a házkutatásnál eddig lefoglaltak egy nagy teljesítményű szervert, melyen az elkövetők rögzítették a cég teljes üzleti tevékenységét. A szerveren talált adatok értékelésével térképezhető fel az eljárás további részében a sértettek teljes köre. Lefoglaltak továbbá több mint 100 mobiltelefon készüléket, melyeken keresztül a cég mintegy 150 álbrókere végezte a munkáját. Az álbrókerek – akiknek többsége semmiféle pénzügyi végzettséggel nem rendelkezett – feladata volt a jövőbeli ügyfelek telefonon történő felhajtása, melyhez a telefonkönyvet, illetve az Aranyoldalakat vették igénybe.
 
A gazdaságvédelmi nyomozók 5 embert állítottak elő a Bajcsy-Zsilinszky úti irodaházból, köztük a csalás cseh állampolgárságú értelmi szerzőjét.
 
A budapesti házkutatással párhuzamosan Debrecenben is zajlik a cég ottani irodájának kutatása.
 
A Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Főosztálya üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás bűntett miatt folytatja az eljárást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!