Hírek

2010.02.13. 09:47

Áprilistól jelentősen drágulhat a gázár

A többlet felhasználás szakmai becslések szerint egy kisebb hőigényű háztartás esetén havi 3-6 ezer forint, egy nagyobb ház esetében pedig 10-12 ezer forint plusz kiadással járhat.

Népszava

A gázigény megnövekedése következtében gyorsabban törleszti a lakosság a korábban két szolgáltatóval szemben felhalmozott adósságát. Szakértők szerint áprilistól 5-10 százalék körüli gázáremelés várható. A korrekciót a beszerzési árak növekedése és a forint gyengélkedése teszi szükségessé - írta a Népszava.

Megközelítőleg 25 százalékkal növekedett az elmúlt időszakban a földgáz fogyasztás idehaza a zord időjárás miatt - derül ki az FGSZ Földgázszállító Zrt. adataiból. Egy átlagos téli napon - mínusz két, illetve mínusz három Celsius fokos napi középhőmérséklet esetén - 60-70 millió köbméter földgáz fogy Magyarországon.

Fagyosabb időben azonban 15 millió köbméterrel megnövekszik az ország napi szükséglete. A szakmai tapasztalatok szerint abban az esetben, ha egy fokkal csökken a téli időszakban a hőmérséklet, akkor általában 1,5 -2 millió köbméterrel ugrik meg a gázigény az országban. (Idehaza mintegy három millió fogyasztó kapcsolódik a földgázhálózatra.)

Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezetője öt százalék körüli árkorrekciót jelez előre. Álláspontja szerint azonban a legfőbb árnövelő tényező ezúttal a forint dollárral szembeni gyengélkedése lesz. (A forint-dollár árfolyamnak azért van jelentősége, mert a kőolaj- és a földgázüzleteket dollárban számolja el az exportőr és az importőr, miközben a magyar fogyasztóknak forintért adják el a "terméket".)

A forint árfolyammozgásait itt nyomon követheti!

A kutató megjegyezte: a lakossági földgázárakban ma már csak 50 százalékos súlyt képvisel a gáz ára, a többi részt az adók, és a szállítási, illetve a tárolási költségek teszik ki. Így abban az esetben például, ha magáért a gázért a későbbiekben tíz százalékkal többet kellene fizetni, az a teljes végfelhasználói árra vetítve csak öt százalékos áremelkedést jelentene.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!