Hírek

2010.03.30. 08:41

Navracsics: Arra készülünk, hogy még idén adót csökkentünk

A Fidesz arra készül, hogy ha kormányra kerül, akkor még idén adót csökkent, az pedig "kellemetlen meglepetésként" érné, ha ezt nem tudná megtenni - mondta a párt frakcióvezetője a Magyar Televízió Magyarország választ 2010 című műsorában.

MTI

Arra a kérdésre, hogy miért nem Orbán Viktor, a Fidesz-KDNP országos listájának vezetője képviseli a pártot a műsorban, Navracsics azt mondta: a pártelnöknek hétfőre előre lekötött programjai voltak Pécsett és az Ormánságban. Arra, hogy "miért kerüli Orbán Viktor a vitát" más pártok miniszterelnök-jelöltjeivel, a frakcióvezető úgy válaszolt: nehéz eldönteni, ki lenne a vitapartner.

Példaként azt mondta, hogy szerinte az MSZP-ben politikai szempontból nem tisztázott, ki a miniszterelnök-jelölt valójában, Mesterházy Attila vagy Gyurcsány Ferenc. Vitatkozni akkor érdemes, amikor a két legerősebb politikai erő szócsatázik egymással: most azonban - a közvélemény-kutatási adatok alapján - míg a Fidesz toronymagasan vezet, addig a második helyért éles küzdelem folyik a Jobbik és az MSZP között. "Várjuk meg az első fordulót, tisztuljon le egy kicsit a mezőny", azután merülhet fel a vita kérdése - mondta.

Arra a felvetésre, miszerint Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke úgy látja, idén már nem lesz lehetőség gyökeres változásra, Navracsics Tibor úgy reagált: ő optimistább. Mint mondta, szándékuk, hogy ha kormányra kerülnek, akkor viszonylag rövid időn belül olyan lépéseket tegyenek, amelyek legalább jelzik: új fejezet veszi kezdetét Magyarországon. "Olyan lépéseket szeretnénk, amelyek gesztusértékűen, de anyagi értelemben is lefordíthatóan jelzik a választópolgároknak, hogy lezárult egy nyolcéves időszak, és kezdődik egy új" - fogalmazott.

Példaként említette a kisebb parlamentet, a kisebb önkormányzati képviselő-testületeket, az államigazgatási eljárások egyszerűsítését. "Látok számos olyan területet, ahol előre lehetne lépni anélkül, hogy jelentős anyagi ráfordítás történne, és mégis azt látnák a választópolgárok, hogy valami elmozdult jó irányba" - jegyezte meg.

Az adóról szólva kifejtette: arra készülnek, hogy még idén adót csökkentenek, az pedig "kellemetlen meglepetésként" érné őket, ha nem tudnák ezt megtenni. Kérdés, milyen állapotban lesz az átadás-átvétel után a költségvetés - tette hozzá. Navracsics Tibor több kérdés megválaszolásakor is hangsúlyozta, nincsen ma ember az országban, aki hitelt érdemlően meg tudná mondani, hogy milyen adatok vannak valójában a statisztikákban. "Tartozunk azzal a választópolgároknak, hogy akkor mondjuk csak el, hogy mit lehet tenni az országban, amikor pontosan tudjuk, hogy milyen helyzetben van az ország" - mondta.

Közölte, olyan típusú adórendszert szeretnének, amely két szempontot egyesít: "az adóban zajló regionális versenyt" - amely alacsony és viszonylag kevés kulcsú adórendszer felé mutat -, valamint a családi szempontokat. Szólt arról is, hogy alapvetően úgy gondolkodnak: ha eljárási szabályokat egyszerűsítenek, azzal közvetve többletbevételt generálnak. Általánosságban az adórendszer kedvezőbb, egyszerűbb, alacsonyabb lesz - emelte ki. Navracsics kijelentette azt is: nem lehet az ősszel esedékes önkormányzati választás időpontját kitolni. A magyar gárdához való hozzáállásukról azt mondta: a jogszabályokat be kell tartani, Magyarországon csak akkor lesz rend, ha mindenki betartja a törvényeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!