Hírek

2010.04.04. 17:43

Hiánycikk a hazai tojás Németországban

Több milliárd tojást importál Németország a ketreces baromfitartás betiltása után visszaesett hazai termelés pótlására.

MTI Eco

A hazai termelésű tojás aránya a 2000-ben mért 75 százalék helyett tavaly már csak 58,8 százalék volt Németországban, holott a tojásfogyasztás nő; tavaly fejenként 211 darab volt, ami hárommal több az egy évvel korábbinál.

A német termelők piaci térvesztésének fő oka az, hogy a 2012-es uniós határidőnél hamarabb tiltották be a ketreces baromfitartást - véli a német tojástermelők szakmai szervezetének vezetője. Bernd Diekmann szerint "az új rendelet miatt a kisebb gazdaságok tömegével hagytak fel a baromfitartással", miközben a szomszédos Hollandiában, a legnagyobb európai tojástermelő országban az utolsó percig kivárnak a szabályozás átalakításával. "A hollandok röhögnek a markukba", és hatalmas szeletet hasítanak ki maguknak a német piacból - mondta Diekmann.

A szövetségi statisztikai hivatal adatai alapján tavaly 6 százalékkal 1.111-re csökkent a 3 ezernél több baromfit tartó gazdaságok száma, a baromfiállomány pedig 15 százalékkal csökkent, annak ellenére, hogy az állam támogatja a túlzsúfolt ketrecekből álló telepek átalakítását. Brandenburg tartományban például 80 millió euró jutott tavaly a baromfitartás modernizálására, a termelés mégis csökken, Bernd Diekmann szerint "drámai mértékben".

Állatvédők ugyanakkor másképpen értelmezik a helyzetet. "A ketreces telepek üzemeltetői felismerhették volna, hogy egyre nagyobb a kereslet a biogazdálkodásból származó, a szabadtartású és a mélyalmos tojásra, és elkerülhetetlen az átállás. Ezt azonban figyelmen kívül hagyták, most pedig csodálkoznak, hogy elveszítik a piacukat" - mondta a Reinhild Benning, a zöld szervezeteket tömörítő BUND szövetség mezőgazdasági szakértője.

A Der Spiegel című hetilap online kiadásában megjelent összeállítás szerint tavaly 24,4 százalékkal nőtt a nem ketreces tartásból származó tojás forgalma, és a legnagyobb német bioélelmiszer üzletlánc, az Alnatura boltjaiban az utóbbi időszakban évről évre 20 százalékkal több tojást adnak el.

Benning szerint a ketreces tartás várhatóan még inkább visszaszorul az egész unióban, mert az Európai Parlament az idén elfogadhat egy javaslatot, amely szerint a pékáruk és a tésztafélék csomagolásán külön fel kell tüntetni, ha ketreces tartásban nevelt baromfitól származó tojás felhasználásával készültek. "A fogyasztónak így még több lehetősége lesz arra, hogy a ketreces tartás ellen foglaljon állást, és termelők felkészülhetnek rá, hogy tovább szűkül a piacuk" - mondta a szakértő a Der Spiegelnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!