Hírek

2010.04.12. 15:14

Soha ennyi pénze nem volt Kínának

Március végén 2.447 milliárd dollár volt Kína devizatartaléka, ami 25,25 százalékos emelkedést mutat az egy évvel korábbi adatokhoz képest - jelentette be a kínai központi bank hétfőn.

MTI Eco

Az első negyedévi emelkedés 47,9 milliárd dollár, 40,2 milliárd dollárral több mint a 2009. évi első három hónapban mért érték, de messze alatta van a tavalyi negyedik negyedévi 126,5 milliárd dolláros növekedésnek. A jegybank negyedévente közli a devizatartalék összegét.

A legfrissebb adatok szerint az új jüanhitelek 510,7 milliárd jüanra (74,8 milliárd dollár) estek vissza márciusban. Februárban 700,1 milliárdos volt az új hitelfelvétel - áll a kínai népi bank (PBOC) tájékoztatójában. Ezzel március végén a kihelyezett hitelek állománya 2.600 milliárd jüan, ami 1.980 milliárddal kevesebb a tavalyi év azonos adatához képest.

A pekingi gazdaságirányítás tudatosan kéri és ösztönzi a bankokat arra, hogy vegyenek vissza a hitelkibocsátások korábbi lendületéből. Nem csak azért, mert bebizonyosodott, hogy viszonylag nagy arányban volt köztük rossz hitel, amelynek visszafizetése több mint kétséges, hanem azért is, mert sok pénznek inflációnövelő hatása lehet és nagy része az ingatlanokban ölt testet, vagy a tőzsdén köt ki, ami piaci buborékok kialakulásához vezet.

A PBOC jelentése szerint a tágabb értelemben vett pénzmennyiség (M2), amely tartalmazza a forgalomban lévő készpénzt és az összes lekötött betétet, 22,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, alacsonyabb mértékben, mint február végén, amikor 25,42 százalékos növekedést mértek.

 2009-ben csaknem megkétszereződött a kihelyezett hitelek értéke és összegük elérte a 9600 milliárd jüant. Az új hitelek idei évre központilag előirányzott tervszáma 7500 milliárd jüan.

Szakértők szerint a pekingi célok, ahogyan tavaly a gazdaságélénkítésben, úgy az idén a túlfűtöttséget megelőző intézkedésekben is láthatóan éreztetik hatásukat. Mások ugyanakkor megjegyzik, hogy az idei célokhoz minden valószínűség szerint kamatemelésekre és a nemzeti valuta erősítésére is szükség lesz.

Ez is azt valószínűsíti - és az utóbbi idők pénzmozgásaiból és a politikai fejleményeiből is arra lehet következtetni -, hogy Peking előbb-utóbb visszatér valutareformjához és engedni fogja a jüan fokozatos felértékelődését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!