Hírek

2010.04.16. 16:07

Szanyi szervezte az angyalföldi átszavazásokat?

A Fidesz szerint Szanyi Tibor, az MSZP képviselőjelöltje pénteken csúnyán lebukott, mert "két nappal azután, hogy alaptalanul rágalmazta a Fideszt a lakóhelyüktől távol szavazó polgárok ügyében, most pont róla derült ki, hogy átjelentkezéseket és átszavazásokat szervezett".

MTI

Szalay Péter, a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltje az MTI-hez eljuttatott közleményében kijelenti, hogy a leleplező hangfelvétel nyilvánosságra kerülése nyomán Szanyi Tibor és az MSZP magyarázattal tartozik a XIII. kerületi embereknek, miért szerveztek átjelentkezéseket és átszavazásokat a választókerületben. Az interneten pénteken jelent meg több helyen is egy olyan hangfelvétel, amely szerint az országgyűlési választásokon a XIII. kerületbe való átjelentkezésekre buzdított Szanyi Tibor, az MSZP országgyűlési képviselőjelöltje. A világhálón több helyen is megtalálható felvétel az angyalfold.blog.hu szerint Szanyi Tibor kampánystábjának még az első forduló előtt tartott ülésén készült.

A hangfelvételen Szanyi Tibor, aki a XIII. kerületben jelölt, arról beszél: "mindenkit, akit ismerünk, nemcsak szavazásra kell buzdítani, hanem azért kell fölhívni telefonon, (...) azt kell mondani mindenkinek, hogy nyugodtan szóljon a testvérének, a rokonának, a barátainak, még Budapesten belül is, hogyha teheti, kérje át magát a XIII-ba. Föltéve, hogy MSZP-s szavazóról beszélünk". Szanyi hozzátette még: "annyit kell mondani, hogy aki teheti ne Zuglóban, ne Ferencvárosban, ne Karcagon, ne Zalaegerszegen, hanem a XIII. kerületben szavazzon, főképpen, ha megbízható ismerősről van szó. Megbízható, tehát nem általában szólogatunk, hanem akiről föltételezzük, hogy ő neki van az ismeretségi körében szintén baloldali szavazó".

Szanyi Tibort az MTI-nek délután fél kettőig nem sikerült elérnie, péntek délután a politikus tájékoztatót tart. Budai Bernadett, az MSZP szóvivője péntek délelőtti sajtótájékoztatóján nem tudott részleteket mondani a hangfelvételről. Szanyi Tibor szerdai sajtótájékoztatóján morálisan elfogadhatatlannak nevezte, hogy visszaélnek az igazolással szavazás lehetőségével. Azt mondta: bizonyos pártok biztattak a szervezett átjelentkezésre, és ez néhány helyen "nagyon erősen" látható volt.

Budapest 19. számú egyéni választókerületben – Angyalföldön – a szocialista Szanyi Tibor 36,79 százalékot szerezve a második helyen végzett a 38,33 százalékot elért Fidesz–KDNP-s Szalay Péter mögött, a kettejük közti különbség 429 szavazat. A választókerületbe a szavazás napján a névjegyzékbe igazolás alapján felvett választópolgárok száma a www.valasztas.hu adatai szerint 1431 volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!