Hírek

2010.07.27. 12:48

Nem várható tömeges elbocsátás a közmédiumoknál

„A cél a minőség javulása, nem pedig a tömeges elbocsátás” – nyilatkozta Szalai Annamária a médiáért felelős szakpolitikus a Duna Televíziónak. A kormány által már elfogadott és még a parlament elé kerülő javaslatok nyomán véleménye szerint, egy megnövelt szerepű Magyar Távirati Iroda, profiltisztított televíziók és erősödő civil kontroll képe bontakozik ki.

Duna Televízió - Világgazdaság Online

Ésszerűbb munkavégzést, és jobb minőséget kívánnak elérni a közmédiumok munkájában Szalai Annamária szerint, aminek nem célja a tömeges elbocsátás. A már elfogadott médiatörvénykezés beemelte a média-közszolgálatot az alkotmányba, ami a közszolgálati intézményeknek jó hír. A kormány tervei közt szerepel a közszolgálati médiumok megerősítése.

A korábban elfogadott a struktúra átalakítására vonatkozó jogszabályt, két elem követi a továbbiakban. Egy az alapjogokat deklaratív módon megfogalmazó kerettörvény, és egy a részletszabályokat tartalmazó médiatörvény. Így válik teljessé a kormány tervei szerint az új médiaszabályozás.

A közszolgálati kódexben lesz majd rögzítve az egyes médiumok feladata. Melynek célja a televízióknál az eddig fennálló párhuzamok felszámolása, és letisztult profilok kialakítása. Szalai szerint így a Duna Televíziónak a Kárpát-medence televíziójának kell lennie, és nagyon jó lenne, ha azt a szemléletet sugározná, amit kértek a határon túli újságírók és nézők.

Az új szabályozás véleménye szerint pontosabban rögzíti majd, a közmédiumok gazdasági függetlenségét. Mely a közmédiumok számára sürgető problémákat oldana meg, hisz a kormány kedvére elvett vagy adott az intézményeknek. A gazdasági póráz véleménye szerint politikai pórázt is jelent.

Az ellenzéki pártok által kifogásolt médiatörvényről Szalai Annamária korábban úgy nyilatkozott az alkotmányossági próbát is kiállja majd a Fidesz médiacsomag-javaslatának eddig elfogadott elemei. A kormánypárt médiáért felelős szakpolitikusa hozzátette, hogy már a csomag első elemét is alkotmányba ütközőnek minősítették az ellenzéki pártok, azonban a köztársasági elnök, minden kritika nélkül aláírta azt.

Duna Televízió - Világgazdaság Online -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!