Hírek

2010.08.06. 12:22

Könnyelmű magyarok - Augusztusban ezrek nyaralnak biztosítás nélkül

Biztosítás nélkül utazik a külföldön nyaraló magyarok kétharmada. Azok a családok, amelyek erre szánnak pénzt, egy átlagos nyaralás alatt 12-16 ezer forintos utasbiztosítási díjat fizetnek.

Világgazdaság Online

Az utasok gyakran egyáltalán nincsenek tisztában azzal, pontosan mire is szól a szerződésük. Sokan abban bíznak, hogy szükség esetén a bankkártyába épített biztosításuk fedezi majd a költségeket, ám az csak minimális egészségügyi szolgáltatásra elég, de már a kórházba szállítás és ellátás költségeire is kevés. Éppen ezért sok bank kiegészítő biztosítást is kínál a kártyák mellé – figyelmeztet egy biztosítási alkusz cég.
 
A magyarok többsége annyira bízik a bankkártyájához tartozó biztosításban, hogy nem köt kiegészítő szerződést a külföldi nyaralása idejére sem. Nem tudják ugyanis, hogy, a kártyákba épített díj csak igen kevés alap egészségügyi szolgáltatásra elég, amit mindenképpen ki kell egészíteni, például az egyre népszerűbb Európai Egészségbiztosítási Kártyával – olvasható a CLB Független Biztosítási Alkusz cég elemzésében, amelyben a magyarok utazási szokásait összegezték.

A külföldre utazók többsége azért nem költ még biztosításra is, mert úgy gondolja, „csak ide a közelbe”, vagyis a 200-300 kilométerre fekvő szomszédos országok egyikébe ugrik át, s ilyen rövid úton nem történhet nagy baj – ismertette a felmérés részleteit Németh Péter, a CLB értékesítési és marketing igazgatója.

A szakértő arra is felhívja a figyelmet, hogy még az Egészségbiztosítási Pénztárnál (OEP) kiváltható ingyenes EU kártyával is érhetik meglepetések az embert. A kártya érvényes ugyan az uniós tagállamokban - de csak a kijelölt egészségügyi központokban - ám mindez nem fedezi az esetleges autós- és poggyászkárokat.

Németh szerint ezért a kettő együtt, vagyis a kártya és a kiegészítő utasbiztosítás nyújt kielégítő védelmet. Ennek ellenére indulás előtt ajánlott tájékozódni a cél ország társadalombiztosítási rendszeréről.  Érdemes végigböngészni az Egészségbiztosítási Pénztár honlapját (www.oep.hu), vagy telefonon érdeklődni az EU vonalon 06 40 200 347 – javasolja a szakértő

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!