Hírek

2010.09.23. 14:24

Schmitt felzárkózott Orbán mögé

Három hónapja Orbán Viktor áll a vezető politikusok népszerűségi listájának élén, de a köztársasági elnökké választott Schmitt Pál felzárkózott szorosan mögé - idézte a Medián szeptember eleji országos közvélemény-kutatásának eredményeit a hvg.hu.

MTI

A vizsgálat szerint kevesebb mint egy hónappal az önkormányzati választás előtt minden második válaszadó gondolta úgy, hogy ha azt "most vasárnap" rendeznék, biztosan elmenne szavazni. Megállapítják, hogy a parlamenti pártok szavazótáborainak részvételi hajlandósága alig különbözik. A "biztos szavazók" aránya a Fidesz és a Jobbik támogatói körében a legmagasabb (62 százalék) és az MSZP-szavazók körében a legalacsonyabb (57 százalék).

Az arányok kis mértékben eltérnek abban az elméleti esetben, ha a kérdés egy "közeljövőben" rendezett parlamenti választásra vonatkozik: a válaszadók 52 százaléka mondta, hogy biztosan szavazna, legmagasabb arányban a Jobbik szavazói nyilatkoztak így (71 százalék).

A cikk kitér arra is, hogy a Fidesz a nyár eleje óta néhány százalékot veszített népszerűségéből, míg az MSZP támogatottsága szeptember elejére visszakúszott az áprilisban mért szintre, ám még így is három-négy kormánypárti szavazó jut minden MSZP-támogatóra. A pártok erősorrendjében továbbra is a Jobbik áll a harmadik helyen, bár népszerűsége a választások óta fokozatosan csökkent.

A vezető politikusok népszerűségi rangsorát harmadik hónapja Orbán Viktor vezeti, míg Schmitt Pál "jelentős emelkedéssel" szorosan mögé zárkózott fel. A legnagyobb javulás az elmúlt hónapban Tarlós István kedveltségében következett be. Hozzáteszik, hogy habár a fővárosiak 98 százaléka ismeri a Fidesz főpolgármester-jelöltjét, az országos átlagnál kisebb arányban, 42 százalékban látnák őt szívesen "fontos politikai szerepben".

Eközben a nyári hónapokhoz képest valamivel kevesebben gondolják úgy, hogy az országban általában véve jó irányba mennek a dolgok, így ismét többségbe kerültek a negatívan vélekedők. Az optimisták egyedül a Fidesz szavazótáborában vannak többségben, de még a kormánypárt szavazói közül is csaknem minden ötödik úgy látja, hogy az országban rossz irányba mennek a dolgok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!