Hírek

2010.10.26. 10:07

Elbocsátásokhoz is vezethet a minimálbér-emelés

A magyar kormány tervei szerint 4,5 százalékkal emelné a minimálbért, amelyet a hazai vállalkozások egy része nehezen fog tudni kigazdálkodni – áll a DSG Global Bértervezés 2011 kutatásában. Az adatok azt igazolják, hogy azon társaságok, amelyeknél bérfejlesztéssel kalkuláltak nem okozhat problémát az emelés. Azok a vállalkozások, amelyek ezt nem tudják megtenni, lehet, hogy újabb dolgozókat küldhetenek el. A felmérés szerint a recesszió vesztesei a topmenedzserek, a fizikai dolgozók viszont szinte mindenütt béremelésre számíthatnak.

Világgazdaság Online

A DSG elemzése szerint a tagállamok közül Magyarországon csökkentek legnagyobb mértékben a bérek a recesszió első évében. Ugyanakkor tények bizonyítják, hogy a gazdasági válság nem egyformán sújtott minden iparágat. Számos cég ismét szárnyal, tavaly is emelt bért, s idén is megteheti azt. Azonban sok helyütt immáron két éve nyögnek a válság súlya alatt. Utóbbiaknál pedig a munkavállalók jelentős része meglehetősen motiválatlan a bérfejlesztés elmaradása miatt, hiszen a reálbérük értéke jelentősen csökkent.

A Bértervezés 2011 felmérésben résztvevő munkáltatók az előző évhez viszonyítva ugyanakkor optimistábban tekintenek a jövő év elé. Úgy látszik, hogy mintegy 50 százalékuk túl van a gazdasági válság időszakán és lehetőségeik már megengedik a munkavállalóik bérének emelését. Magas azonban azok aránya (20 százalék), akik további megszorító intézkedésekre kényszerülnek és kénytelenek munkatársaik bérét befagyasztani.

Dara Péter, a DSG Global elnöke lapunk megkeresésére elmondta, ezek a vállalkozások a minimálbér emelés hatására elképzelhető, hogy további munkavállalóktól kénytelenek megválni. Ott, ahol fizikai és szellemi dolgozókat alkalmaznak, megoldás lehet, hogy a jövő évi adókedvezményekből fakadó nettó béremelkedés miatt a szellemi foglalkoztatottak bérén spórolva fogják a fizikai dolgozók fizetését a kötelező mértékben emelni.

A DSG felmérése ugyanakkor kiemeli, hogy egyre többen ismerik fel a valóban komplex javadalmazási rendszer kialakításában és működtetésében rejlő lehetőségeket, előnyöket.

Örök dilemma ugyanakkor a vezetők és a HR szakemberek számára, hogy miként motiválják munkatársaikat. A megfelelő mértékű javadalmazás ugyanis fontos alap, azonban nem mindenkit lehet anyagi eszközökkel motiválni, illetve – mint arról az összefoglaló elején már szó esett – számos olyan szervezet működik az országban, amely anyagi eszközökkel nem képes jelenleg ösztönözni munkatársait.

További részletek

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!