Hírek

2011.01.15. 09:35

Vége a diktatúrának a turistaparadicsomban

Huszonhárom évig volt hatalomban Ben Ali, Tunézia elnöke, aki kemény kézzel igazgatta országát. Pénteken este a diktátor dicstelenül - és csendben - távozott az országból.

Világgazdaság Online

Péntek este lemondott, és repülőgépén külföldre menekült Zine el-Abidine ben Ali, Tunézia elnöke. Az ügyvezető államfő jelenleg Mohammed Ganussi miniszterelnök, aki péntek esti tévébeszédében szabad választásokat ígért és hazahívta a száműzetésbe kényszerített ellenzéki politikusokat. Ennek ellenére az elnök távozása után káosz tört ki a fővárosban. Musztafa ben-Jafaar ellenzéki politikus az al-Arabíja hírtelevíziónak úgy nyilatkozott, hogy szombat éjjel több bevásárlóközpontot kifosztottak és felgyújtottak, lángokban áll egy vasúti pályaudvar és a tüntetők több kormányépületben is károkat okoztak. A France Info rádió értesülése szerint egy kórházat is támadás ért.

Az észak-afrikai diktátort saját népe kényszerítette távozásra. A délkeleti tartományokban ugyanis az élelmiszerárak emelkedése és a magas munkanélküliség tüntetéseket váltott ki, amelyek gyorsan kormányellenes demonstrációkká fajultak. A megmozdulások az elmúlt napokban már a fővárosra is átterjedtek. Tuniszban a demonstrálók és a rendőrség - majd a katonaság - közötti utcai harcokban hivatalos forrásból származó adatok szerint tizennyolcan életüket vesztették - nem hivatalos források szerint a halálos áldozatok száma a hatvanat is elérheti.

Ben Ali elnök csütörtöki tévébeszéde csak olaj volt a tűzre: az elnök azzal védekezett, hogy már korábban "több demokráciát" akart népének, csak rossz tanácsokra hallgatott. Péntek délelőtt feloszlatta a Mohammed Ganussi által vezetett kormányt és rendkívüli állapotot hirdetett, majd péntek este, az erőszak terjedését látva elmenekült az országból.

Az első hírek szerint Ben Ali először Franciaország irányába indult, Párizs azonban elutasította a bukott diktátort. Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió jelentése szerint az exelnök gépe végül a szaud-arábiai Dzsiddában landolt éjfél után.

A főváros repülőterét a katonaság lezárta, jelenleg a be- és kiutazási lehetőségek rendkívül korlátozottak. Nagy-Britannia ezért hajókon evakuálta több ezer Tunéziában rekedt állampolgárát. A Condor légitársaság és az Airline Germania két gépe pénteken este ugyanakkor engedélyt kapott az ország légterének elhagyására. A német külügyminisztérium tájékoztatása szerint legalább hétezer német turista rekedt az országban.

A magyar Külügyminisztérium tájékoztatása szerint szervezett formában az országban tartózkodó magyarokról nincs tudomásuk, a külügy ugyanakkor figyelmeztetést adott ki, hogy minden, az országban tartózkodó állampolgár lehetőleg hagyja el az országot, illetve a beutazást sem javasolják.

A tunéziai rezsim bukása az egész észak-afrikai térséget destabilizálhatja. Ben Ali diktatúrája ugyan a legliberálisabbnak számított az arab világban: minden húsz évet betöltött polgár szavazhatott, a nők egyedülálló módon egyenjogúságot élveznek és az állam de facto Izraelt is elismert, mégis félő, hogy az elnök távozását követő anarchiából az iszlám fundamentalisták profitálhatnak. Az ellenzéki megmozdulások sikere, a térségre jellemzően a fiatalok körében tapasztalható magas munkanélküliség, valamint az egekbe szökő élelmiszerárak következtében Algéria, Egyiptom és Líbia diktatórikus kormányai is meginoghatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!