Hírek

2011.03.25. 09:37

Magas radioaktivitás miatt áll a munka Fukusimában

A sugárzó víz miatt leállították a munkát Fukusima két reaktorblokkjában.

(MTI)

Leállították a helyreállítási munkálatokat pénteken a fukusimai egyes számú atomerőmű két reaktorblokkjában a víz radioaktivitásának rendkívül magas szintje miatt. Az erőművet működtető áramtermelő vállalat, a Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) közölte, hogy az egyes és a kettes reaktort körülvevő épület földszintjén találtak erősen radioaktív vizet. A rendkívül magas, a megengedett értéket tízezerszeresen meghaladó sugárzás miatt csütörtökön a hármas reaktorblokk turbinatermének alsó szintjén kellett megszakítani a munkát.

Japán szakértők szerint a sugárzás szintjének ilyen nagy mértékű megugrása abból adódhat, hogy maga a reaktor rongálódott meg. A sugárszennyezett víz kiszivattyúzását megkezdték.
 
Eközben megkezdték az előkészületeket Fukusima egyes számú atomerőművében arra, hogy édesvízzel hűtsék a legnagyobb problémát jelentő atomreaktorokat.
 
Kitazava Tosimi nemzetvédelmi miniszter pénteken közölte, hogy amerikai szakértők javaslatára és aktív segítségével térnek át az édesvízre. Eddig tengervízzel hűtötték a reaktorblokkokat, ám a sós víz - amelynek korrodáló hatása jóval erősebb az édesvíznél - súlyosan megrongálhatja a belső rendszerek alkatrészeit.


 
Az utóbbi néhány nap során részlegesen már édesvizet használtak a reaktorépületek hűtéséhez, hogy elkerüljék a helyzet további romlását a reaktorok hűtőrendszerében. A közeli víztározóból szállítottak édesvizet az atomerőműhöz, de ennek mennyisége nem elegendő, ezért amerikai segítséggel Jokoszukából hoznak majd édesvizet.
 

(MTI) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!