Hírek

2011.03.18. 17:48

Szükségállapotot hirdettek ki jemenben, legalább 41 ember meghalt

Szükségállapotot hirdettek ki pénteken Jemenben, ahol az elnök lemondását követelő tüntetők közé lőttek a kormánypárti erők, és legalább 41 embert megöltek, két-háromszázat megsebesítettek.

MTI

Szemtanúk beszámolói szerint a fővárosban, az Egyetem tér környékén lévő épületek tetejéről orvlövészek tüzeltek a több tízezer fős tömegre. A tér a február 21-e óta megismétlődő tüntetések központja Szanaában. A 32 éve hatalmon lévő államfő, Ali Abdullah Szaleh ezredes a szükségállapot bejelentésekor azt állította, hogy rendőrök nem voltak a téren, ahol szerinte "állampolgárok csaptak össze tüntetőkkel". Az áldozatok miatt "sajnálkozását" fejezte ki.

A szükségállapot rendelkezései közül az elnök azt emelte ki, hogy az egyszerű állampolgárok nem hordhatnak fegyvert.
 
Az ellenzék közölte, hogy a pénteki vérengzés után "nincs többé semmi lehetőség a kölcsönös megértésre a kormánnyal".
 
Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a mészárlásra reagálva sürgette, hogy az országban vessenek véget az erőszaknak, és kezdjenek tárgyalásokat a politikai rendezésről. Párizs ennél messzebbre ment: a külügyminisztérium élesen elítélte a fegyveres támadást, és követelte, hogy a hatóságok védjék meg a békés tüntetőket. A nyilatkozat "a biztonsági erőket és felfegyverzett kormánypárti csoportokat" jelölte meg a támadás felelőseként.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!