Hírek

2014.03.06. 15:21

Őszödi beszéd: nem manipulált a végső jelentés

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága csütörtöki ülésén megállapította: nem manipulálták az Alkotmányvédelmi Hivatal által nyilvánosságra hozott, az őszödi beszéddel kapcsolatos végső jelentést.

MTI

Erről számolt be a zárt ülés után újságíróknak Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke és Kocsis Máté, a bizottság fideszes tagja is.
Molnár Zsolt hozzátette: azt nem tudni, hogy bármilyen későbbi irat, vagy jelentés készült-e, ennek nyomát, a rendelkezésre álló iratok alapján nem lehetett fellelni. Elmondta: a bizottság tagjainak két hét áll rendelkezésükre, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal épületében az üggyel kapcsolatos iratokat áttanulmányozzák.
Arra a kérdésre, hogy a nol.hu csütörtöki cikke szerint 22 tételnyi irat hiányozhat az őszödi jelentésből, sem Molnár Zsolt, sem Kocsis Máté nem reagált, mivel az zárt ülésre tartozó információt jelent.

Kocsis Máté, a testület fideszes tagja előzőleg azt mondta, kezdeményezni fogja, hogy nyílt legyen az ülés, ehhez azonban a Belügyminisztérium nem járult hozzá. Kocsis Máté az ülés után úgy nyilatkozott: a Belügyminisztérium munkatársai szakmai indokok alapján nem támogatták a nyílt ülést.
Kocsis Máté szerint a bizottság csütörtöki ülése elérte célját, mindenki megbizonyosodhatott arról, hogy az összefoglaló jelentés, amely már a közvélemény előtt is ismert, a teljes iratanyag alapján készült. "Nem manipulált, nincs harmadik jelentés, minden vád, amelyet ezzel kapcsolatban Gyurcsány Ferenc és szövetségesei megfogalmaztak az alaptalan" - tette hozzá.

A csütörtöki ülés kezdete után nem sokkal Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció (DK) politikusa, aki nem tagja a testületnek, de részt akart venni a tanácskozáson elhagyta a termet, ugyanis mint elmondta: a Fidesz és az LMP frakciója nem támogatta, hogy részt vegyen a ülésén. Hozzátette: információi szerint a bizottság öt - több száz oldalnyi - dossziét kapott az Alkotmányvédelmi Hivataltól és a BM-től, de úgy gondolja, a bizottság nem kapta meg a teljes iratanyagot.
Vadai Ágnes közölte levélben fordul Pintér Sándor belügyminiszterhez, hogy a teljes őszöddel kapcsolatos dossziét megkaphassa és áttanulmányozhassa.

A politikus nyilatkozatára Kocsis Máté úgy reagált: "Vadai Ágnes már csak napokra van attól az állítástól, hogy Orbán Viktor mondta el az őszödi beszédet". Arra a kérdésre, hogy miért nem lehetett jelent a politikus az ülésen Kocsis Máté elmondta: Vadai Ágnes korábban elnöke volt a bizottságnak, így rendelkezésére áll az a C típusú tanúsítvány, amellyel részt vehetett volna az ülésen, de úgy vélték, a DK politikusának jelenléte nem segítené, hanem hátráltatná a bizottság munkáját. Kocsis Máté megjegyezte, hogy Vadai Ágnes kifejezetten személyeskedő, "olykor nőhöz is méltatlan" stílusban szokott beszélni bizottsági üléseken.Az Alkotmányvédelmi Hivatal februárban a honlapján hozott nyilvánosságra anonimizált formában a 2006-os őszödi beszéd kiszivárogtatásáról készült két titkosszolgálati jelentést, amelyek alapján egy szocialista politikus lehet a kiszivárogtató, aki a közzétételről egyeztethetett Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnökkel és az MSZP-frakció tagjaival.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!