Hírek

2015.09.13. 20:44

Nem szigorítják a határellenőrzést az osztrák-magyar határon

Az osztrák kormány nem akar további ellenőrzést bevezetni az osztrák-magyar határon - mondta Werner Faymann kancellár a kormány vasárnap tartott válságülését követően. Eddig csupán szúrópróbaszerű ellenőrzések voltak a magyar határon, ezt az eljárást akarják folytatni.

MTI

A kancellár szerint azonban azt nem lehet megjósolni, hogy a Németország által bejelentett határellenőrzés milyen hatással lesz az ausztriai helyzetre.

Faymann szerint a német ellenőrzés jelzés az embercsempészeknek, azonban nem szabad, hogy ez a lépés a menedékjogot befolyásolja. A kancellár fontosnak nevezte, hogy az Ausztria által biztonságosnak nyilvánított országokból érkezőkben Németország se keltsen hamis reményeket. A politikus egyúttal arra figyelmeztetett, hogy el kell kerülni a káoszt.

Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár ugyanakkor az ülés után az osztrák oe24 hírportál beszámolója szerint azt mondta, Ausztria is megerősíti keleti és déli határának ellenőrzését.

Az alkancellár szerint "bizonyos megértéssel vannak" az iránt, hogy most jelzés érkezett a korlátlan és szervezetlen menekültáradat miatt. A politikus úgy vélte, ez érinti természetesen Ausztriát is, emiatt az alkancellár szerint Ausztria fenn kívánja tartani a magyar határon folytatott ellenőrzést és a kapacitás függvényében erősíteni akarja azt. Az alkancellár szerint a következő napokban Horvátországgal és Szlovéniával is fontos, hogy együttműködés jöjjön létre.

Angela Merkel német kancellár és Werner Faymann kedden találkozik Berlinben, a találkozón ott lesz az osztrák alkancellár valamint a német és az osztrák belügyminiszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!