Hírek

2017.01.07. 08:52

Lakásépítésben az élbolyban vagyunk

Írország, Magyarország és Málta vezet a lakásépítésben Európában, ahol az élbolyba tartozó országok mindegyikében szédületes mértékben megugrott egyetlen év alatt az új építési engedélyek száma.

S. T.

Hozzávetőlegesen 15-20 ezer új lakás megjelenésével számol 2018 végéig friss előrejelzésében az Ingatlan.com. Balogh László, a szakportál vezető gazdasági szakértője rámutatott, hogy a tavalyi rendkívüli növekedés előfeltétele volt nálunk is a 2015-ös alacsony bázisadat. A repülőrajt tartalmazta a majdani keresletnövekedés pozitív hatásait is: az idén már 31 százalékkal többen kerestek új lakást, és 76 százalékkal ugrott meg az új építésű projektekről szóló hirdetések száma, de a kiadott építési engedélyeké még nagyobb volumenben, pontosan 232,5 százalékkal lett több.

Bár a növekedés szédületes, Euró­pában nem teljesen szokatlan. Az írek 300 százalékos rekordjától ugyan elmarad – bár a tavalyi második negyedévben még a magyar adat volt a legnagyobb, és a portugál a második. Málta 176 százaléka mögött a lettek 145 százalékos növekedése nem sokkal marad el, miközben a horvátoknál is szárnyal a lakás­piac, ott éves átlagban 77 százalékos volt az ugrás.

Eközben folyamatosan növekednek az átlagárak is Budapesten: egy 60 négyzetméteres új lakást január elején átlagosan már csaknem 34 millió forintért lehetett megvásárolni. Az aktuálisan elérhető kínálat szerint ebben a lakásméretben még kilenc olyan magyar város volt, ahol az átlagár meghaladta a 20 millió forintot.

Címkék#Hírkereső

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!