Hírek

2017.04.11. 09:18

A kormány nem zár be egyetemet

Címkék#Hírkereső

Miloš Zeman cseh államfő károsnak tartja a Soros-egyetem tevékenységét és nem örülne, ha Prágába költözne át az intézmény Budapestről.

MW Központi Szerkesztőség

Lapzártánk idején jelezte az MTI, hogy Áder János aláírta a felsőoktatási törvény múlt héten elfogadott módosítását, amely megszüntette George Soros amerikai milliárdos budapesti egyetemének a privilégiumait.

A Közép-európai Egyetemet (CEU) is érintő jogszabály az államfői ellenjegyzéssel még a héten hatályba léphet. A Soros-egyetem ügyében továbbra sem csitulnak az indulatok, a vasárnapi tüntetés után tegnap a parlamentben is ez volt a fő napirendi téma.

„A kormány nem zár be egyetemet, Soros egyetemét sem” – válaszolta Orbán Viktor Bárándy Gergely MSZP-s képviselő kérdésére. A kormányfő hozzátette: a cél, hogy minden egyetemre azonos szabályok vonatkozzanak. Szerinte „dezinformációs kampány zajlik Magyarország ellen, ez nem új dolog, láttunk már ilyet, a mostani éppen olyan, mint amilyet az alkotmány és a migránsügyben folytattak velünk szemben”. „Az egyetemekre vonatkozó általános szabályok alól csak akkor lehet kivételt tenni, ha erről a magyar parlament által ratifikált nemzetközi szerződés rendelkezik” – fogalmazta meg a kormányfő.

A Soros-egyetem melletti nemzetközi tiltakozás sem hagyott alább, tegnap brit és amerikai egyetemek professzorai nyílt levélben követelték a magyar kormánytól a felsőoktatási törvény visszavonását. Levélben biztosította támogatásáról az egyetemet Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár is.

Miloš Zeman cseh államfő viszont nem örülne, ha a CEU Budapestről Prágába költözne. Andrej Babiš cseh kormányfőhelyettes felvetette a CEU Prágába költözését, erre a cseh államfő leszögezte: Soros György nevéhez egész sor, legalábbis furcsa tevékenység fűződik.

A véres ukrajnai tüntetésekre utalva hozzátette: „A majdanok helyett a demokratikus választásokat és a kormányok demokratikus cseréjét részesítem előnyben.” Szerinte ezen furcsa tevékenységek közé sorolható a CEU működése is: „nem zárható ki, hogy az egyetem egyfajta agytrösztként működik az ilyen típusú tevékenységek megszervezésekor”.

Sorost és egyetemét már Václav Klaus, Zeman elődje is bírálta. Meggyőződése, hogy a múltban és most is Soros az általa alapított szervezeteken keresztül leplezetten megpróbálja befolyásolni a politikát és a közvéleményt. Hangsúlyozta: „Ő a kiválasztottak, és ráadásul a gazdagok társadalmának a híve.”  Orbán Viktor lépéseit bátornak és felettébb szükségesnektartja. „Bárcsak valami ilyesmit tett volna a mai cseh kormány is” – mondta Klaus.

A magyar kormány mindenkinek rendelkezésére áll, ha a jogszabály-módosításokkal kapcsolatban információra van szüksége – mondta tegnap a külügyminiszter a felsőoktatási törvény módosításával és a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló előterjesztéssel összefüggésben.

Szijjártó Péter közölte: azzal nehéz valamit kezdeni, ha valaki előbb mondja ki az ítéletet és utána kérdez. Szerinte pozitív hozzáállást mutat, hogy az amerikai külügyminisztérium delegá­ciót küld Magyarországra tájékozódásra.

Úgy vélte, ha valóban lesz ilyen delegáció, akkor fogadni fogják és elmondanak mindent. Arról is tájékoztatást adnak, hogy a civil szervezetek külföldi támogatása esetén milyen regisztrációs kötelezettséget írnak elő. Ilyet az Egyesült Államokban is előírnak, „egy bizonyos formában” – jegyezte meg.

Soros: nem hagyják el Budapestet

Kidolgozott terveink vannak, hogy biztosíthassuk a jövőben is a tanulást, a tanítást és a kutatást – ezzel nyugtatja az aggódó diákokat és tanárokat a CEU rektora és helyettese. Az egyetem polgárainak írt levélből kiderül, hogy Soros György elkötelezett projektje mellett, és az intézménye bázisa marad a magyar fővárosban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!