Hírek

2017.06.19. 09:13

Nem a Balaton vagy a Duna, a felelőtlenség szedi áldozatait

Megkezdődött a nyári szünet, egyre több gyerek fürdőzik majd a jó időben. Fontos az elővigyázatosság! A felelőtlenségből fakad a legtöbb tragédia. A múlt hétvégén Komáromnál halt meg egy 13 éves fiú, a Dunába fulladt. Múlt héten pedig egy 19 éves fia­tal vesztette életét a Balatonban, játék közben.

Fábos Erika

Múlt vasárnap fulladt a Dunába Komáromnál egy 13 éves fiú. Az erős sodrásban játszottak, amikor a gyerek belelépett egy gödörbe. Nem tudott úszni, és a barátai sem tudtak segíteni rajta. Három társát egy helyi halász menekítette ki a folyóból.

A Balatonban is meghaltak már ketten az idén. Egy idős férfi két hete rosszul lett a vízben, úgy halt meg, múlt hétvégén pedig egy 19 éves fiú labdázás közben fulladt meg Balatonlellénél. Úgy került bajba, hogy a viharos szél besodorta labdájukat a tó közepe felé. Ketten utánaúsztak, de a visszatéréshez az erősen hullámzó vízben nem maradt elég erejük. Egyikük elmerült, mielőtt megérkezett volna a segítség.


„Ez egy jellegzetes helyzet, sűrűn előfordul, rendszerint azonban nem végződik tragédiával, az elmúlt években nem is volt hasonló haláleset a Balatonnál – mondta Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője. – A tragédiával végződő esetek nagy része olyan, amit odafigyeléssel vagy úszástudással el lehetett volna kerülni. A »Balaton áldozata« kifejezéssel éppen ezért óvatosan bánnék. Az az ember, aki viharjelzés vagy hőségriadó idején 500 méterre merészkedik egy vízi eszközön a parttól úgy, hogy nem tud úszni, inkább a saját felelőtlenségének az áldozata, mintsem a Balatoné.”


A legmodernebb viharjelző a balatoni

A Balaton speciális vízfelület, nagyon hirtelen meg tud változni az időjárás. Az elmúlt években azonban komoly fejlesztések történtek, a balatoni vihar-előrejelző rendszer európai szinten is profinak számít.


„Három medencére osztották a tavat az előrejelzés szempontjából, ennek köszönhetően lehetőség nyílt a helyi viszonyoknak megfelelő, nagyon gyors reagálásra.


A jelzőrendszer több pontról látható – mondta Horváth László. – Így tehát már nem kell kiadni figyelmeztetést az egész tóra, ha csak a nyugati medencében várható viharos szél.


A meteorológusok­ 1,5-2 órával előre jelzik, hogy vigyázni kell. Az elsőfokú és a másodfokú jelzés között az­ esetek nagy részében legalább egy óra eltelik. Ha valaki figyel, egy óra alatt bármilyen módon partra lehet jutni. A vízibiciklikkel, csónakokkal 20-30 km/órás szélnél már nehéz partot érni, efölött pedig lehetetlen ezekkel az eszközökkel közlekedni.”


Kevesen úsznak jól

A szakemberek szerint senki sem lehet biztonságban a vízben, ha nem ismeri pontosan a mederviszonyokat.
A folyóknál a sodrás okoz veszélyt, a Balatonnál pedig az, hogy hirtelen, vagy kiszámíthatatlanul mélyül a víz. A déli parton sok helyen előfordul, hogy sétálunk 300 métert derékig alig érő vízben, aztán tíz méteren belül négyméteresre mélyül, mert van egy kimart szakasz. Csak azoknak szabad a vízfelület kijelölt szakaszain túl merészkedniük, akiknek nagy a vízbiztonságuk. Márpedig sokan úgy mennek vízbe, hogy nem tudnak úszni.

 
A Magyar Úszószövetség felmérése szerint a tízéves gyerekek harmada egyáltalán nem tud úszni, a felnőttek közül pedig csak minden ötödik úszik igazán jól.

„A legnagyobb előrelépés az lenne, ha minden gyerek megtanulna úszni, és az iskolákban a szakemberek nemcsak a technikát tanítanák, de a szabad vizekben való tartózkodás alapvető szabályait­ is­ – mondta Horváth László.­ – Enélkül nincs vízbiztonság. Még a mentőmellény is tévesen adhat biztonságérzetet.


A mellényt nagyon körültekintően kell kiválasztani. Egy mentőmellény ugyanis csak akkor megfelelő, ha a testsúlynak megfelelően választották ki, ha jól veszik fel és jól lehet mozogni benne. Sok olyan felnőtt férfit mentettünk már ki, aki a Balaton közepén ugrált a vízbe vízibicikliről, miközben nem is tudott úszni. Volt olyan év, amikor az összes fulladásos eset ilyen volt. Ha valaki messze a parttól beugrik és elmerül, általában elkezdik keresni, aztán amikor nem találják, felhívják a 1817-es segélyhívónkat. Mire odérünk, legtöbbször már nincs remény.”

Ezt jelenti a viharjelzés

Elsőfokú viharjelzés esetén percenként negyvenötször villan fel a sárga színű fényjelzés. Ilyenkor óránként 30–60 kilométeres szél fújhat. A parttól 500 méternél nagyobb távolságban tilos fürdeni! A másodfokú viharjelzés esetén percenként kilencvenszer villog a fényjelzés. Ez azt jelzi, hogy legalább 60 kilométeres szél, vagy széllökés van, de lehet akár 150 kilométeres is. Ez a jelzés fürdőzőknek és a kisebb vízi eszközöket használóknak azt jelenti, hogy tilos a vízben tartózkodni.

Vizeink kiváló minőségűek

Az EU jelentése szerint Magyarország természetes vizű fürdőhelyeinek 71 százaléka kiváló minőségű és a többi is megfelelő. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség és az Európai Bizottság az unió országaira kiterjedő éves jelentésében kiemelte, hogy a megvizsgált vizek minősége javarészt mentes az emberi egészségre és a környezetre ártalmas háztartási szennyvízből vagy állattartásból származó szennyezőanyagoktól. Kifogásolt vízminőséget mindössze négy fürdőhely – a tiszakécskei, a gergelyiugornyai és a jándi szabad strand, valamint a makói Maros Kalandpart – esetében állapítottak meg a vizsgálatok.

Életmentő jó tanácsok

1. Ha nem tud úszni, olyan helyen fürödjön, ahol leér a lába és közel van a segítség. Alapszabály: azt kell feltételeznünk, hogy a kijelölt helyeken kívül nem fog leérni a lábunk!
2. Főként hőcsúcsokban fordul elő, hogy hirtelen kipattan egy zivatar erős széllel, nagy esővel. Kánikulában még jobban figyelje az időjárás-előrejelzést!
3. Ha csónakkal, vízibiciklivel, vagy hajóval kerül bajba, ameddig csak lehet, kapaszkodjon bele a legnagyobb viharban is, így könnyebben megtalálják a vízi mentők!
4. Ha rossz az idő, ne ússzon hullámokkal szemben, csak ha nagyon közel a part, különben nem fogja bírni!
5. Ha valaki olyan partszakaszra megy, ahol nem ismerős, kérdezze meg a helyieket: a büfést, a kölcsönzőst, el fogják mondani, mire figyeljen a vízben.
6. Ismeretlen helyen ne ugorjon vízbe, és ha gyerekkel strandol, a vízbe engedése előtt ismerje meg a helyi mederviszonyokat!
7. Ittasan, gyógyszer hatása alatt, vagy teli gyomorral tartózkodjon a fürdőzéstől!
8. Felhevült testtel soha ne menjen vagy ugorjon a vízbe, és nagy szélben ne ússzon elsodródott játék vagy matrac után!
9. Szív- és érrendszeri betegséggel vagy mozgásszervi problémákkal egyedül soha ne fürödjenek!
10. Ha az örvény lehúzza, ne kapálózzon, a lélegzetét visszatartva várja meg, míg az örvény ereje érezhetően csökken, és ússzon a felszínre!

Címkék#Hírkereső

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!