Ingatlanpiac

2023.10.14. 20:07

Vigyázat! Mindjárt vége a kerti kút „amnesztiának”!

A fúrt kutak jelenlegi jogszabályi alapjai 2024. január 1-jén meg fognak változni. Ha Ön épp házat keres, akkor már a megtekintésnél jusson eszébe rákérdezni, hogy fúrt, ásott vagy vert kút is áll-e az ingatlanon, illetve mindenképp egyeztessen a tulajdonossal, bejelentette-e a kutat, és ha nem, miért nem, kinek a feladata, illetve költsége lesz ez a továbbiakban, illetve az okiratba is szerepeljen az e körben szükséges eladói szavatosságvállalás és a tulajdonjog átszállásáig esetlegesen még teljesítendő ezzel kapcsolatos eladói feladatok.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ugyanis, 

aki 2023. december 31-ig regisztrálja a kútját a Nemzeti Földügyi Központnál, ezt még illeték- és szankciómentesen teheti meg. Azonban készüljön fel, lesznek rejtett költségek is, hiszen a fúrt kút bejelentéshez az is szükséges, hogy vízkútfúró vagy vízmérnök szakember által kiállított tervdokumentációval rendelkezzünk.

 Ezt a dokumentációt kell majd leadni a jegyzőnél vagy a katasztrófavédelmi hatóságnál (papír alapon vagy elektronikusan). Bizonyos esetekben e folyamat költsége akár a 100-200.000 Ft-ot is elérheti. 

Nincs a telken, de szeretné, ha lenne 

Azt, hogy maga a kútfúrás mennyibe kerül, befolyásolja, hogy milyen mélyre tervezték. Nagy általánosságban elmondható, hogy kb. 20.000 Ft/m-es induló árral számolhatunk, de a talaj keménysége miatt az induló árak elérhetik az akár a 60.000 Ft/m-es tételt is, és ehhez még hozzáadódik a kívánt mélység is, már amely mélységet a jogi környezet enged.

A jogszabály alapján “a kútból kitermelt víz felhasználásának módjára figyelemmel – különös tekintettel az ivóvíz-minőségű vízre vonatkozó rendelkezésekre – el kell végezni a víz minőségi vizsgálatát. A vizsgálandó paramétereket a vízügyi hatóság a létesítési engedélyben határozza meg.” 

A kút megvalósítása előtt tehát létesítési engedélyt kell kérni (akkor is, ha úgy nyilatkozik a tulajdonos, hogy nem használja), majd az elkészült kútra üzemeltetési engedélyt. Kút megszüntetésére (eltömedékelésére) megszüntetési engedély alapján kerülhet sor.
A tulajdonos gyakorlatilag soha nem mentesül az engedélyeztetés elől, hiszen ha nem volt létesítési engedélye, akkor fennmaradási engedélyt kell kérnie. Rendszerint a fennmaradási engedély maga után vonja a bírságolást is, de a 2023-as „kútamnesztia” miatt a Víztörvény 2024. január 1-jei változásakor fog a szigorúbb rendelkezés életbe lépni. 

2023. december 31-ig előzetes bejelentést követő jóváhagyás után létesíthető kút. 2024. január 1-jétől már egységes a szabályozás és csak egyszerűsített eljárás keretei között létesíthető fúrt kút a kertben. A hatósági nyilvántartásba történő előzetes bejelentést követően az előzetes bejelentésben foglaltak alapján a létesítést jóváhagyja, megtiltja, vagy megállapítja, hogy a létesítés csak véglegessé vált vízjogi létesítési engedély birtokában kezdhető meg.
A hatóság tehát az elbírálást követően még dönthet úgy, hogy nem hagyja jóvá, hanem kötelezővé teszi a vízjogi létesítési engedély megszerzését vagy legrosszabb esetben megtiltja a létrehozását. 

Ha már van kút 

Fennmaradási engedélyt bírságmentesen 2023. december 31-ig lehet kérhet! Ha most vett házat, és kiderült, egyáltalán nincs bejelentve, idén még mindenképp intézkedjen, mert csak így mentesül a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól. 

Szerencsés kivétel 

Mentesül és nem kell fennmaradási engedély kérnie annak, akinél teljesülnek az alábbi feltételek (függetlenül attól, hogy érint kockázatos területet vagy sem): 

háztartási vagy öntözés, állatartás (mezőgazdasági) célú, 

nem érint karszt- vagy rétegvizet (azaz talajvizes) 

2024.01.01. előtt létesült 

Bármilyen más egyéb célból használt kutakra továbbra is szükséges fennmaradási engedély kérése. 

Létesítési engedélyezést sem kell kérni, ha háztartási és öntözés, állattartás céljából létesítendő talajvizes kútról van szó, amennyiben az kockázatmentes területre esik. Azonban a kockázatos területen bejelentésköteles a kút létesítése. Minden más esetben pedig engedélyköteles lesz a kút létesítése. 

Ha bizonytalan abban, hogy az Ön által használt kútra hogyan vonatkozik a szabályozás, ajánljuk a Magyar Vízkútfúrók Egyesülete honlapján található táblázatot, segíteni fog az eligazodásban.  

Ha pedig házat vásárolna kúttal vagy anélkül, irány az Ingatlanbazar.hu oldala!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!