Közélet

2007.08.06. 19:35

Két méter alatt a Duna, a szúnyogok sem bírják

A zöldár után a nyári, kisebb-nagyobb árhullámok is elmaradtak a Dunán. Ennek köszönhetően kevesebb a szúnyog, viszont az élővilág mindezt megsínyli.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

Mohács környékén, a fürdőzők által kedvelt dunai partszakaszokon lassan úgy érezheti magát az ember, akárcsak a Balatonon. A folyó rendkívül alacsony vízállásának – hétfőn 188 centit mutatott a vízmérce – betudhatóan ugyanis egyre több helyen tűnnek elő a rendszerint víz alatt lévő homokos részek. Van, ahol tízmétereket lehet megtenni a Duna közepe felé indulva lábon, azaz úszás nélkül. Mindemellett a folyó zátonyaiból is egyre újabbak bukkannak elő.

Az előrejelzések szerint a következő napokban némi áradás várható ugyan, de komolyabb vízszint-emelkedésre nem kell számítani. Mindez azt jelenti, hogy a tavaszi zöldár elmaradása óta gyakorlatig folyamatos az apály.

Az emberek számára mindez jótékony hatással is jár, hiszen idén szinte nincsenek szúnyogok. Mindez nemcsak a Duna menti településekre igaz, a megye más részein is jóval kevesebb van a vérszívókból, mint más években. A természet egészének azonban nem kedvez az alacsony víz és az aszályos időjárás.

Závoczky Szabolcs, a Duna– Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának vezetője érdeklődésünkre elmondta, mivel idén eddig egyszer sem volt igazán nagy áradás, nem jutott víz az árterekbe sem. Jellemző a helyzetre, hogy a kölkedi Nagyréten, az ártéri legelőn, a ridegtartású szürkemarha gulyának alig van mit legelnie. A halak ívása is teljesen elmaradt, ami a következő években nyilvánvalóan hatással lesz a halszaporulatra. A szúnyogok hiánya egyben azt is jelenti, hogy az azokkal táplálkozó állatoknak is kevesebb élelem jut, vagyis a táplálékláncban egy igen fontos láncszem gyakorlatilag hiányzik.

Závoczky Szabolcs úgy véli, nehéz megítélni, hogy milyen következményekkel jár majd a tartós apály, mindazonáltal úgy látja, az igazi probléma akkor jelentkezne, ha évekig alacsony maradna a vízállás. Arra ugyanis már máskor is volt példa, hogy hónapokon át víz- és csapadékszegény volt az időjárás, azonban ezt rendszerint fordított időszakok követték

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!